Szerelem
első látásra és kóstolásra - így lehetne leírni a viszonyunkat Görögországgal.
Újra és újra visszatérünk, hogy a gyönyörű tájak mellett hódolhassunk a
muszakának, gyrosnak, souvlakinak, a változatosan elkészített báránynak, na meg
persze a tzatíkinek.
Szantorinin
amint leadod a rendelésed az étteremben, a pincér máris hozza a ropogós
kenyeret és a tzatzíkit mártogatni. Az ember egyből otthonosabban érzi magát,
még akkor is, ha a végén mindkét tételt feltűntetik a számlán. Soha nem
értettem, hogy a hazai éttermekben miért nem szolgálnak fel étvágycsináló
falatkákat? Mondjuk tepertőkrémet, zsírjában sült libamájat finom lilahagymával
- ropogós fehérkenyérrel? Na de most nem a hazai gasztrókultúráról, hanem a
tzatzíkiről akarok írni.A recept alapját Tom Stone (Volt egyszer egy tavernám) fokhagymás-joghurtos uborkasalátája adja, természetesen az ízlésünkhöz igazítva.
Hozzávalók (6-8 főre)
- 6db Danone Activia krémes (vagy 4 Cserpes natúr joghurt - ezzel az igazi)
- 4-5 ek. tejföl
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1-2 tekerésnyi frissen őrölt bors
- 2 ek. olívaolaj
- 1 közepes méretű, meghámozott kígyóuborka
- 1/2 tk. só
A joghurtot
és a tejfölt összekeverem, textilpelenkába vagy más sűrű szövésű rongyba öntöm,
majd öt-hat órára vagy akár egy éjszakára felakasztom a hűtőbe. Mély tálat
helyezek alá, mert nem kevés savó csöpög ki belőle.
Reggelre,
vagy amikor a hat óra letelik, egy fantasztikusan krémes joghurt-tejföl
keveréket kapok. Ebbe keverem a kinyomott fokhagymát, borsot és a két evőkanál
olívaolajat. Összekeverem majd újra a hűtőbe teszem.Az uborkát megpucolom és a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszelem. Szitába teszem, majd abban megsózom. Nagyjából 30 percig állni hagyom (a levet felfogom). Utána hideg vízzel jól átmosom, kézzel jól kinyomkodom és mehet a joghurtba.
Összekeverem és mehet vissza a hűtőbe legalább három órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Kenyérhez,
darabolt zöldséghez, sült húsokhoz tökéletes mártogatós.
A receptet
görög joghurttal is kipróbáltam, de nekem ez a változat jobban ízlett. Görög
joghurt használata esetén nem kell tejfölt hozzákeverni.
Előfordul, hogy a joghurt
"túl" krémes, fojtós lesz. Ilyenkor a felfogott uborkalével lazítom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése