2012. szeptember 4., kedd

Tzatzíki - az igazi



Szerelem első látásra és kóstolásra - így lehetne leírni a viszonyunkat Görögországgal. Újra és újra visszatérünk, hogy a gyönyörű tájak mellett hódolhassunk a muszakának, gyrosnak, souvlakinak, a változatosan elkészített báránynak, na meg persze a tzatíkinek.
Szantorinin amint leadod a rendelésed az étteremben, a pincér máris hozza a ropogós kenyeret és a tzatzíkit mártogatni. Az ember egyből otthonosabban érzi magát, még akkor is, ha a végén mindkét tételt feltűntetik a számlán. Soha nem értettem, hogy a hazai éttermekben miért nem szolgálnak fel étvágycsináló falatkákat? Mondjuk tepertőkrémet, zsírjában sült libamájat finom lilahagymával - ropogós fehérkenyérrel? Na de most nem a hazai gasztrókultúráról, hanem a tzatzíkiről akarok írni.

A recept alapját Tom Stone (Volt egyszer egy tavernám) fokhagymás-joghurtos uborkasalátája adja, természetesen az ízlésünkhöz igazítva.

Hozzávalók (6-8 főre)
  • 6db Danone Activia krémes (vagy 4 Cserpes natúr joghurt - ezzel az igazi)
  • 4-5 ek. tejföl
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 tekerésnyi frissen őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 közepes méretű, meghámozott kígyóuborka
  • 1/2 tk. só

A joghurtot és a tejfölt összekeverem, textilpelenkába vagy más sűrű szövésű rongyba öntöm, majd öt-hat órára vagy akár egy éjszakára felakasztom a hűtőbe. Mély tálat helyezek alá, mert nem kevés savó csöpög ki belőle.
Reggelre, vagy amikor a hat óra letelik, egy fantasztikusan krémes joghurt-tejföl keveréket kapok. Ebbe keverem a kinyomott fokhagymát, borsot és a két evőkanál olívaolajat. Összekeverem majd újra a hűtőbe teszem.
Az uborkát megpucolom és a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszelem. Szitába teszem, majd abban megsózom. Nagyjából 30 percig állni hagyom (a levet felfogom). Utána hideg vízzel jól átmosom, kézzel jól kinyomkodom és mehet a joghurtba.
Összekeverem és mehet vissza a hűtőbe legalább három órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

Kenyérhez, darabolt zöldséghez, sült húsokhoz tökéletes mártogatós.

A receptet görög joghurttal is kipróbáltam, de nekem ez a változat jobban ízlett. Görög joghurt használata esetén nem kell tejfölt hozzákeverni.
Előfordul, hogy a joghurt "túl" krémes, fojtós lesz. Ilyenkor a felfogott uborkalével lazítom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése