2012. szeptember 28., péntek

Padlizsán saláta



Édesapám leszedte az utolsó padlizsánokat is a kertből. Pöttöm kis padlizsánok voltak, az öt darab nem érte el a háromnegyed kilót sem. Szomorúan árválkodtak a hűtőszekrényemben, hiszen krémnek megsütni, hússal megtölteni, pörköltnek elkészíteni igen csak kevéskék voltak. Eljátszottam a gondolattal, hogy egy könnyed kis mozdulattal megszabadulok tőlük, de nem vitt rá a lélek. Eszembe jutott, hogy anyáék locsolták, ápolgatták és apukám külön az én kedvemért kiment értük a kertbe. Aztán tegnap délután az én férjecském darált hússal állított haza, mondván, hogy úgyis kívánom (mármint én???) a fasírtot. Egyből eszembe jutott, hogy köretnek milyen jó lesz hozzá Rózsika néni padlizsán salátája, finom joghurtos mártogatóssal.

Hozzávalók (2 fő részére)

  • kb. 3/4 kg padlizsán
  • 2 közepes fej paradicsom
  • kb. 8 kisebb gerezd (vagy 4 nagy) fokhagyma
  • bors
  • olaj

A padlizsánokat megmosom, megszárítom. A két végüket lecsapom, majd nagyjából fél cm vastag karikákra szelem. Tálba helyezve megsózom, majd 30 percig állni hagyom őket. Közben a paradicsomokat felkarikázom (fél cm-es karikákra), a fokhagymát megszabadítom a külső héjától.
A padlizsánt szűrőbe borítom (most nem gond, ha fémből van, hiszen utána úgyis megsütöm az egészet, nem látszik, ha esetleg megbarnulna), és vízzel jól átmosom. A szűrőben hagyom lecsepegni.
Közben egy nagy serpenyőben ujjnyi napraforgó olajat melegítek. Nem olívaolajat, mert azt csak nyersen és csak salátán szeretem, de aki azzal főz, használhat azt is.
A padlizsánszeleteket a forró olajba dobom (figyelem - nagyon fröcsög), erős lángon mindkét oldalukat pirosra sütöm. Így járok el valamennyi adaggal. Menet közben az olaj megfogyatkozik, azt pótolom. Az a lényeg, hogy a padlizsán megszívja magát olajjal, amit később mártogatni tudunk.
A megpirult padlizsánszeleteket rétegesen jénai tálba szedem: egy réteg sült padlizsán, frissen őrölt bors ízlés szerint, néhány szelet paradicsom, majd újra egy réteg padlizsán. Erre a réteg padlizsánra rányomom a fokhagyma felét. Ezt a rétegezést folytatom, amíg el nem fogy a sült padlizsán. A felső rétegre mindenképpen kerüljön fokhagyma, majd paradicsom. Utolsó mozzanatként én még néhány kanál, serpenyőben visszamaradt olajjal is meglocsolom a salátát. Lefedem és irány a hűtő, hiszen az ízeknek még össze kell érni, na és ez a saláta hidegen az igazi.

Fasírt mellé salátaként, joghurtos mártogatóssal (joghurt és só ízlés szerint, ennél erőteljesebb ízt már nem kíván ez a fogás) ajánlom.

 
De ha szeretjük az olaszos életérzést, akkor antipasztiként sonkával, sajttal, ropogós kenyérrel is kiváló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése