Ma barátok vacsoráztak nálunk. Desszertnek valami finomat, gyorsat és egyszerűt akartam, hiszen Emese baba mellett nem olyan egyszerű a készülődés.
A poharas desszert ötlete Jamie Olivertől, a sütés nélküli sajttorta recept alapja, pedig Nigella Lawsontól (Nigella Expressz - Finomat gyorsan) származik.Hozzávalók (7 pohárhoz)
- 140 g Győri Édes kókuszos Zabfalatok
- 75 g vaj
- 500 g mascarpone (vagy más krémsajt)
- 90 g porcukor
- 2 tk. vanília-kivonat
- 1 tk. citromlé
- 450 ml tejszín
- tetszőleges hozzávaló (gyümölcs, lekvár, fahéj, stb.)
A kekszet robotgépben morzsásra töröm. Közben a vajat mikróban megolvasztom.
Régen teljesen megolvasztottam, majd hagytam langyosra hűlni. Ma már egy kicsit macerásabb módszert használok, igaz csak abban az esetben, ha a sütés nélküli sajttortát készítem.
A vajat néhány (10-15) másodpercig melegítem. Ekkor egy része már folyós, míg a másik része még viszonylag keményebb. Kanállal addig kevergetem, amíg egy homogén, krémes vajmasszát nem kapok. (Persze nem kötelező így csinálni, ez csak az én szokásom.)
A vajat a kekszmorzsához keverem, majd addig járatom a robotgépet, amíg olyan állaga nem lesz, mint a vizes homoknak.
A masszát szétosztom a poharakba, majd ujjal finoman elegyengetem bennük úgy, hogy a széleknél egy kis pereme legyen a tésztának.
A mascarponét a porcukorral, vaníliával és a citromlével habosra keverem.
A hideg tejszínt lágy habbá verem, majd óvatosan a krémsajtos keverékbe forgatom.
Két-két kanál krémet kanalazok a poharakba, majd jöhet a tetszőleges hozzávaló. Nálunk ez szinte mindig fahéj, de gyümölccsel (eper, málna, szeder, stb.) vagy valamilyen finom lekvárral is érdemes kipróbálni. A fahéjas-szedres változat is isteni.
A maradék krémből még pont egy-egy kanállal jut mindegyik pohárba. A tetejét finoman meghintem fahéjjal vagy gyümölccsel díszítem.
Fogyasztásig a hűtőben tárolom őket. Az a jó, ha legalább három órát hűsölnek, hadd érjenek össze az ízek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése