2012. szeptember 16., vasárnap

Szigetközi kakaós kalács


Volt már olyan finomságotok, amivel mindig sikert arattatok? Egy olyan sütemény, ami mindig mindenkinek ízlett, és mindenki a receptet kérte? Ha nem, akkor mostantól kezdve már van. Ez a kalács ugyanis fantasztikusan finom. Én egyetemista koromban ettem először, egy igen kedves barátom készítette nekem, és azóta mindig ezt sütöm, ha kényeztetni szeretném magam vagy a szeretteimet.

Hozzávalók tészta
  • 55-60 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 2,5 dl tej
  • 1 ek. rum
  • csipet só

A hozzávalókat a kenyérsütőgépbe pakolom, és elindítok egy dagasztó-kelesztő programot. Természetesen nekem sem mindig volt kenyérsütő gépem. Előtte kézzel vagy legfeljebb dagasztókaros kézi turmixszal dagasztottam a tésztákat. Ilyenkor azonban az élesztőt némi cukorral, liszttel és a meglangyosított tejjel fel kell futtatni.

Hozzávalók töltelék
  • 17-18 dkg puha vaj (szigorúan csak vaj)
  • 17-18 dkg porcukor
  • 3 vaníliás cukor
  • 3 csapott evőkanál kakaópor
  • csipetnyi fahéj

Amíg a tészta kel a hozzávalókból kikeverem a krémet és a nyújtódeszka mellé teszem.
Két közepes, kerek alakú teflonos lábast vagy egy kb. 25x32-es tepsit kivajazok.

A megkelt tésztát óvatosan a nyújtódeszkára borítom és könnyedén átdolgozom. Két egyforma cipóra osztom. Amíg az egyiket feldolgozom a másikat pihentetem.
Lisztezett deszkán 2-3mm vastagságúra nyújtom a tésztát. Középen megfelezem, és rákenem a vajas töltelék felét (negyedét az egyik és negyedét a másik lapra).
 

Mintha rétes lenne, szorosan feltekerem a két lapot, majd a két rudat összefonom. Fonott kalács formájú gyönyörűséget kapok, amit óvatosan az egyik lábasba vagy a tepsibe helyezek.











Így járok el a másik cipóval is. Amennyiben tepsit használunk, a két fonat egymás mellé kerül, sőt a végeket még vissza is kell tekerni. Ez nem baj, hiszen fontos, hogy a kalácsoknak ne legyen sok helye. Akkor ugyanis a vajas krém szétfolyik, holott mi azt szeretnénk, hogy a tésztát áztassa át.

Konyharuhával letakarom és úgy 30-35 percig kelni hagyom. Közben a sütőt 170 fokra melegítem.
Mielőtt a süteményt a sütő középső vagy alsó rácsára helyezném, langyos vízzel átkenem a tetejét.
30-35 perc alatt készre sütőm. Szinte biztos, hogy nagyjából 10 perc után a kalácsok túlságosan pirulni kezdenek. Ilyenkor alufóliával fedjük le őket, mert azt szeretnénk, hogy a sütemények teteje szép világos maradjon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése