Édesanyámék kertjében sokféle zöldfűszer megterem, többek között a tárkony is. Szárítani is lehet, de mi inkább sóval és ecettel tartósítjuk. Így az íze még a tél közepén is olyan, mint a frissnek.
Hozzávalók (125 g töltőtömegű üveghez)
- kb. 180 g friss tárkonylevél
- 3-4 ek. só
- 2 tk. 20%-os ecet
A tárkonyt megmosom, megszárítom. A leveleket leszedem a szárról. Ez igen egyszerű: a tárkony szárat az aljánál megfogom, majd a másik kezem hüvelyk- és mutatóujjával összecsippentek a szár alján, és a szár vége felé haladva lehúzom a leveleket.
A leveleket tálba helyezem, rászórom a sót és jól összekeverem. Alufóliával letakarom, és éjszakára állni hagyom.
Másnap rálocsolom az ecetet, jól összekeverem, és az egészet a dunsztosüvegbe töltöm. Érdemes rétegenként haladni, mert a tárkonyt jól bele kell nyomkodni az üvegbe, és így sokkal könnyebb.
Ezt követően már csak annyi dolgom van, hogy rácsavarom a tetőt, beteszem a spájzba és várom, hogy felhasználhassam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése