A tárkonyos bableves igazi családi recept, amikor tehettem mindig ezt kértem édesanyámtól. Az elkészítése számomra elég gyors, hiszen kuktát (Tefal Clipso 8l) használok. Kukta nélkül azért még 1-2 órát hozzá kell számolni.
Hozzávalók (8 literes kuktához)
- kb. 1 kg füstölt oldalas
- 800 g fejtett bab
- 1 fej vöröshagyma
- egy marék finomra aprított tárkony
- kevés olaj
- 3 ek. liszt
- 1 púpozott ek. pirospaprika
- 1 ek. 20%-os ecet
Amikor szárazbabot használok előző este beáztatom hideg vízbe. Most blansírozott, fagyasztott babot használtam anyósomtól, Marika nénitől. Így nem is kellett beáztatni. Az oldalast viszont igen, de csak egy-két órára. Ezzel kicsit finomítunk a sósságán, mert ha nem, az egész leves elsósul.
A feldarabolt, kiáztatott oldalast a kuktában kb. 3-4 liter vízzel készre főzöm. Ehhez körülbelül 30 percre van szükség. A megfőtt oldalast szűrőlapáttal kiveszem és félreteszem. A babot az egy fej megtisztított vöröshagymával és a tárkony felével (én anyukám télire eltett tárkonyát használtam) az oldalas főzővízébe teszem. Nagyjából 10 perc alatt puhára főzöm. Közben egy külön lábasban kevés olajjal, liszttel és a pirospaprikával rántást készítek, amit 3 dl vízzel simára keverek.
A készre főtt bab mellé visszateszem az oldalast, a hagymát kidobom és az egészet felöntöm vízzel, majd összeforralom.
Néhány merőkanálnyi főzőlével felhígítom a rántást, és úgy öntöm a leveshez. Nem biztos, hogy az egészre szükség lesz, attól függ mennyi vízzel készül a leves.
Innentől kezdve már csak néhány percet főzöm, hogy az ízek összeérjenek. Az utolsó egy-két percben jöhet az evőkanálnyi ecet és a maradék tárkony.
Ezzel a recepttel jelentkeztem a Fűszeráruház receptversenyére, amit meg is nyertem.
Lájkolom!
VálaszTörlésPeti ne egyen ilyet, hanem jöjjön inkébb focizni. :)