Múzsáim

Az első egyéni próbálkozásom a konyhában 11 éves koromban volt. Vendégek voltak nálunk, édesanyám a nappaliban beszélgetett velük, én pedig mindenképpen kotyvasztani akartam valamit. Csokimázat kókuszreszelékkel. Azért mert imádtam. Sütéskor mindig belenyalakodtam (ez a mai napig is így van) mindenbe, legyen az nyers omlós tészta, keksz, piskóta, kelt tészta, csokibevonó. Utóbbi volt a kedvencem, azt akartam elkészíteni. Nem sikerült jól, nagyon nem. Tönkretettem a lábosunkat, mert a cukor és a kakaópor mellé (akkoriban még nem használtunk tortabevonót) nem tettem vizet. Víz nélkül pedig a cukor először karamellizálódott, majd szénné égett.
Az én drága édesanyám, soha nem felejtem el, nem szidott meg, elővett egy másik edényt, és megmutatta, hogyan is készül az én kedvenc csokimázam kókuszreszelékkel.

Ettől függetlenül rájöttem, hogy szakácskönyv nélkül nem sokra megyek. Azóta meg, mint akit megszálltak, állandóan szakácskönyveket vásárolok.
Persze voltak - vannak melléfogásaim is. Szép képek, nagyszerű beharangozó, hogy aztán rájöjjek, a megadott receptek semmire sem valók. Ma már van, hogy 5-10 receptet is végigolvasok, mielőtt bármit megvennék, de régen ennél felületesebb voltam.

Ezt az oldalt a gyűjteményem bemutatásának szentelem. Könyvek, folyóiratok, magazinok, amelyek inspirálnak, okosítanak, elbűvölnek.
Természetesen a nagy melléfogásaim sem maradhatnak ki, hátha mások nem csábulnak el annyira könnyen, mint én.

Azt mindenképpen leszögezném, hogy én a saját véleményemet közvetítem. Nem reklám és nem is lejáratás a célom. Ami tetszik az azért van, mert jó: jók a receptek, megvalósíthatóak az ételek, jó a szakácskönyv nyelvezete. Ami nem tetszik? Az az előbbiek ellentétje.



Kép forrása: internet
Horváth Ilona: Szakácskönyv

Igazi klasszikus. Minden kezdő háziasszony bibliája. Az én példányom is ősrégi, de már ez is sokadik átdolgozás eredménye. Benne van minden, ami konyhai pályafutásunk elkezdéséhez kell. Általános ismertetők, konyhatechnikai eljárások, receptek, na meg persze rengeteg tanács, a munkánk megkönnyítésére.

Rövid kiegészítés
Horváth Ilona = F. Nagy Angéla. Na persze nem maga a személy, hanem a két név alatt kiadott szakácskönyv. F. Nagy Angéla volt az, aki Horváth Ilona szakácskönyvét átdolgozta, modernizálta és négyszeresére bővítette. Forrás: Magyar konyha 35. évfolyam 11. szám






Kép forrása: internet
Giorgio Locatelli: Ízek Itáliája

Ez egy tankönyv a kedvtelésből szakácskodóknak. Soha ki nem fogyó ismeretek tárháza. Tárgymutató nélkül is 600 oldal, amibe belefér az alapanyagok megismertetése, az ételkészítés száz meg száz fortélya, ötletek a fogások kombinálására, de mindenekelőtt ez a könyv egy életérzés közvetítője. Azt sugallja, hogy enni jó, enni fenséges. És ha már eszel, akkor egyél jót, jó alapanyagokból, jól elkészítve. Kell ennél több? Ahányszor beleolvasok, összefut a nyál a számban, és máris rohanok a konyhába valami finomságért.
A receptek, útmutatók egyértelműek, követhetők. A könyvet alcímétől(Tankönyv haladóknak, kézikönyv séfeknek) függetlenül, mindenkinek ajánlom.






Kép forrása: internet
Sütemények enciklopédiája

Az első igazán komoly szakácskönyv (jelen esetben cukrászkönyv) beruházásom. Még csóró egyetemista koromban spóroltam össze rá a pénzt, pedig már a 2000-es évek elején is 6000 forint fölött volt az ára. Viszont az utolsó fillérig megérte.
1001 süteményrecept a világ minden tájáról. Egyszerűek és bonyolultak, finomak és még finomabbak. A receptek átláthatóak, az elkészítés módszere jól taglalt, követhető. A rengeteg sütemény, torta és krém, variációk végtelen tárházát nyitja meg előttünk. Nem kell más, csak egy kis képzelőerő. Néhány sütemény ízelítőül: Diós sárgarépatorta citromos sajtkrémmel, Karamellkrémes piskóta, Fehér csokoládéhab-torta kivivel, Rácsos almáslepény, Bohóctorta kicsiknek, és még sorolhatnám az 1001 recept majd mindegyikét.






Kép forrása: internet

Gergely Anikó: Magyar kóstoló

Gyönyörűséges olvasmány, és nem utolsó sorban jól használható szakácskönyv. Tájegységenként mutatja be a magyar gasztronómia hagyományait, az adott területen fellelhető hozzávalókat, nemzeti étkeket. Egy kulináris utazás nem csak térben, hanem időben is, hiszen mélyen visszanyúl a magyar konyha történetébe. Örömmel lapozgatom bármikor. Szívesen olvasok újra és újra a magyar szürkemarháról, a tokaji borokról, az Alföld jellegzetességeiről, a dunai halakról, hazánk vadjairól. Sütöttem, főztem is belőle, de elsősorban érdekes olvasmányként, és nem szakácskönyvként gondolok rá. Nagyszerű ajándék annak, aki szereti a magyar konyhát, nem csak kipróbálni, hanem olvasgatni is róla. Német nyelven is megjelent, így igazán szép emlék lehet németajkú ismerősöknek is.






Kép forrása: internet

Stahl Judit: Végre otthon

Az egyik leggyakrabban forgatott szakácskönyvem. Pedig nagy hátrányból indult, hiszen elsőnek Stahl Judit műsorát láttam, amitől nem vagyok elájulva. Így, amikor megkaptam a könyvet, volt bennem némi ellenérzés, ami azonban egy-két óra olvasgatás után már el is tűnt. Nagyon érdekes helyzet állt elő: imádom a Stahl Judit könyveket, mert olvasmányosak, a receptek szellemesen megírtak, jól követhetőek, egyértelműek - viszont nem szeretem a TV-műsorát. Nigellanak imádom a TV-műsorát, mert élvezet nézni, mennyire szeret enni - viszont nem szeretem a könyveit, mert meglehetősen sablonosak, szokványosak. De alighanem elkanyarodtam a témától. Szóval, ez egy olyan könyv, amiből öröm főzni. És milyen finomakat: mustáros-hagymás csirke - amit másnaposan is hajlandó vagyok megenni, ami nálam nagy szó, olajbogyós kifli - a férjem kedvence, pedig utálja az olajbogyót. Házi hamburger: évek óta május elsejei szezonnyitó finomság, ketchupos hús - kevés munka, fantasztikus végeredmény. Muszaka - aki a görög ételt szereti, ezt imádni fogja - igaz, rengeteg vesződséggel jár. Na és az édességek??? Francia almatorta, halálos csokitorta - Krisztián sógorom abszolút No. 1-e, nutellás habtorta - gyerekek kedvence, ünnepi kekszek, és még sorolhatnám a rengeteg receptet. De nem teszem, mert amióta elkezdtem sorolni az ételek, csak nyelek, nyelek és nyelek. Muszáj ennem valami finomat.....





Kép forrása: internet
Nigella Lawson: Nigella expressz - finomat gyorsan

Ha már Stahl Juditnál szóba került, akkor következzen Nigella Lawson. Imádom nézni a műsorait, mert olyan élvezettel főz (meg merem reszkírozni, hogy néha bizony kotyvaszt), kóstolgat és eszik, hogy az embernek összefut a nyál a szájában. Ehhez képest a könyve számomra csalódás volt. Nem azt mondom, hogy nem jó a nyelvezete, de nem annyira frappáns, mint amit elvártam volna tőle. A receptek egy része határozottan jó, de van olyan, amihez azt írtam megjegyzésként, hogy soha többet. Na persze, nem ez az egyedül szakácskönyvem, amiben ez a megjegyzés szerepel. Ugyanakkor olyan receptje is van, amit 4. nekifutásra sem sikerült reprodukálnom. Ettől függetlenül érdemes megvenni, és kipróbálni a holdfényben készített paradicsomot és az abból készült salátát. Nyugodt szívvel kínálhatjuk akár vendégeknek is a mustáros sertéskarajt gnocchival, vagy a citrommal és kakukkfővel megbolondított hátszínfalatokat. Könnyű és gyors desszert a csokis-mogyoróvajas fagyi karamellöntettel vagy a villám csokoládéhab.





Hamarosan folytatom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése