2014. május 15., csütörtök

Házi karamellás-diós ostya


Ez az édesség egy igazi különlegesség. Még senki másnál nem ettem ehhez hasonlót, és eddig a receptet sem adtuk ki a kezünkből. Annak ellenére nem, hogy nem régi családi receptről van szó. Illetve ez nem igaz, hiszen családi recept, csak nem a mi családunké. Anyukám Panni barátnőjétől van, nála ettünk ilyet először. Ha jól számolom úgy 26 évvel ezelőtt. Azóta mi is gyakran "sütjük", hiszen könnyen, gyorsan elkészíthető. Nagyon finom és jól záródó dobozban, hűtőben tárolva sokáig el is áll.

Hozzávalók (3 táblához)
  • 6 db ostyalap (elvileg a legtöbb élelmiszerboltban kapható)
  • 250 g + 250 g kristálycukor
  • 250 g margarin
  • 3 egész tojás
  • 300 g dióbél

A "sütemény" elkészítéséhez 2 darab, lehetőség szerint tapadásmentes lábasra lesz szükségünk.
Első lépésként (ez a leghosszabb művelet) a dióbelet apró darabokra vágom.
Az egyik lábasba beleöntök 250 g kristálycukrot. A másik lábasba kerül a másik 250 g cukor, a 3db egész tojás - ezeket fakanállal össze is keverem, majd belevagdosom a margarint is. Közepes lángon, gyakori kevergetés mellett elkezdem felforralni. Onnantól kezdve, hogy melegedni kezd folyamatosan és gyorsan keverem, mert különben a tojás megsül, és tönkremegy a krém. Forrástól számítva gyorsan kevergetve pontosan 5 percig főzöm a krémet. Amint ez az idő letelik félrehúzom a lángról, amíg a karamell is elkészül.
Közben a kristálycukros lábast is tűzre teszem, és közepes lángon hagyom karamellizálni a cukrot. Nem keverem, csak néha-néha megrázogatom. Amikor a cukorból gyönyörű aranybarna karamell lesz elzárom a lángot és hozzákeverem a 300 g aprított diót, majd a margarinos krémet.
Jól elkeverem az egészet, és három részre osztva az előkészített ostyalapokra adagolom a tölteléket.
Gyorsan dolgozok, hiszen a karamell hamar megköt. Amint a krémet szépen elegyengetem az ostyákon, egy-egy ostyalappal lefedem őket.

Alufóliával elválasztva egymásra helyezem az elkészült "ostyatáblákat", majd a legfelsőre nehezéket (nagy méretű deszka és 1-1 kg cukor is megteszi) helyezek.

Jó pár órán keresztül, vagy egy éjszaka hagyom pihenni a karamellás ostyát, így a felső lapok is szépen megragadnak.

Négyzetre vagy téglalapra szeletelve tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése