2013. szeptember 26., csütörtök

Lasagne


Régebben nem különösebben szerettem a lasagnet. Aztán a 30. születésnapomon a férjem egy római hétvégével lepett meg. Igazi mázlisták voltunk: a mi gépünket engedték fel utolsóként a hatalmas köd és jegesedés miatt, és visszafelé mi szállhattunk le utolsóként Ferihegyen egy hatalmas hóviharnak köszönhetően. Ez nem volt meglepő, lévén január közepe.
Ami igazán meglepő volt, hogy Rómában 20 fokban sétálgattunk, és este 10-kor egy kis családi étterem teraszán vacsoráztunk a Kolosszeum árnyékában. Mai napig sem értem, hogy miért rendeltem lasagnet, de megtettem, és a rabjává váltam. Annyira fantasztikusan finom volt, hogy azóta is azt az ízt keresem. Ha olasz étteremben járunk, mindig rendelek egy adagot, de eddig csalatkoznom kellett. Elkezdtem hát itthon kísérletezni. Ez a recept egy elég jó próbálkozás, de azért be kell valljam, hogy még jócskán messze áll a római prototípustól. Nekünk azonban ízlik, és Emese baba is szívesen belapátol belőle egy adagot.

Hozzávalók (kb. 26x20-as jénai tálhoz)
  • 10-11 db lasagne lap (a rétegekhez 9 lap kell, a többi tartalék a toldáshoz)
  • 300 g reszelt sajt (pl. trappista)

Hústöltelék
  • 1 kg darált hús
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olaj
  • 1/2 tk bazsalikom
  • 1/4 tk só (ez a mi ízlésünk szerinti mennyiség )
  • 1 tk oregánó
  • bors
  • 1 húsleveskocka
  • 2,5 dl melegvíz

Paradicsomszósz
  • 1100-1200 ml házi paradicsomlé (vagy éppen bolti)
  • 1/2 tk só
  • 3 tk cukor (nekem most ennyi kellett, mert kicsit savanykás volt a paradicsomlevem)
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk oregánó

Besamel mártás
  • 40 g vaj
  • 4 ek liszt
  • 750 ml tej
  • 1/4 tk só
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 50-60 g parmezán reszelve

Annak ellenére, hogy az egyes réteghez valókat először külön-külön meg kell főzni, valójában nem túl bonyolult ételről van szó. Előnye, hogy előre is lehet dolgozni: a hústölteléket, a paradicsomszószt, sőt még a besamelt is már egy nappal korábban el lehet készíteni. Nagyon fontos, hogy legalább egy órával a fogyasztás előtt készre süssük a lasagnet, mert különben a tésztának nem lesz ideje felszívni a paradicsomszószt és folyós marad. Mi másnaposan is nagyon szeretjük, ráadásul csak akkor lehet igazán szépen szelni.
A hústöltelékhez felaprítom a hagymát, és az olajon üvegesre párolom. Amikor már csak pillanatok vannak hátra ehhez, a fokhagymákat fokhagymanyomóval a hagymához préselem, kettőt keverek rajta, és már jöhet is a hús. Magas hőfokon, néha megkeverve megvárom, amíg a darált hús szépen kifehéredik. Ekkor fűszerezem, rádobom a leveskockát, majd felöntöm vízzel. Fedő alatt felforralom és jól összekeverem. A lángot takarékra veszem, majd úgy 25-30 perc alatt megpárolom a húst. Az idő letelte után leveszem a fedőt (amennyiben szükséges ilyenkor ízesitek még rajta) és zsírjára sütöm az egészet.
Miközben a hús párolódik, a paradicsomszósz hozzávalóit egy lábosba öntöm-szórom. Magas lángon felforralom, majd úgy 5-6 percnyi forralással besűrítem.
A besamelre is nagyjából most kerül sor. Ehhez a vajon megfuttatom a lisztet, amit egy-két percig kavargatva "pirítok". Azért csak idézőjelben, mert valójában nem hagyom megpirulni. Ekkor folytonos keverés mellett hozzáöntöm a tejet. Közepesnél kicsit erősebb lángon felforralom, majd folytonos keverés mellett bő 5 perc alatt besűrítem. Közben sózom, ízesítem. Amikor már besűrűsödött, félrehúzom és hozzáadom a parmezánt (mostanában ezt kénytelen vagyok elhagyni, mert Emese baba nem szereti az ízét - ilyenkor mehet belé egy kicsit több só).
Most kapcsolom be a sütőt, amit 200 fokra melegítek.
Elkezdem összeállítani a lasagne-t. Ehhez 4-5 evőkanálnyi paradicsomszószt simítok a tál aljába. Három lasagne lapot a szószra helyezek és kicsit lenyomkodok. Amennyiben a tál és a lapok között rés lenne, akkor a tartalék lapokból darabkákat török, és feltöltöm azokat. Jöhet a hús, majd a paradicsomszósz harmada. Erre kerül a besamel mártásból, méghozzá a harmadánál kicsit kevesebb, mert azt szeretném, hogy a tetejére jusson a legtöbb belőle. Nem feledkezek meg a reszelt sajtról sem, abból is szórok valamennyit a besamelre. Ezzel kész is az első réteg, még hátra van kettő. A legfelső réteg besamel mártás, majd reszelt sajt legyen.
A tálat egy hideg tepsire helyezem (nem szeretném, ha sütés közben kifolyna a paradicsomszósz), és úgy harminc perc alatt készre sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése