2013. október 23., szerda

Kakaós és fahéjas csiga


Keresem a "tökéletes" kakaós és fahéjas csiga receptjét. A tökéletes alatt nem valami csodát értek, hanem egy olyan csigát, ami kihűlve, másnaposan is finom, és jó érzéssel ehető. Ennek az oka pedig nem más, mint Emese baba. Noha tiszta apja, vagyis húst enne hússal, bármikor szívesen bemajszol egy finom kakaós- vagy éppen fahéjas csigát is. Én meg bevallom, nem szívesen rohanok állandóan a boltba, egy újabb agyoncukrozott, tartósítószerezett "finomságért". De annak sincs értelme, hogy megsütök egy tepsi csigát, amiből melegen-langyosan belakmározunk, utána meg kidobom a maradékot, mert már egyikünk sem enne belőle.
Néhány hete eszembe jutott, hogy tini koromban Kriszti osztálytársnőméknél gyakran készült csiga-biga, így gyorsan kapcsolatba léptem vele (mire nem jó a Facebook, nem igaz?). A lenti recept alapját az ő édesanyjától kaptam. A tölteléket elkészítettem vajjal is, de a rámás változat mindnyájunknak jobban ízlett.


Hozzávalók (kb. 15-15db mini-csiga)
  • 500 g finomliszt
  • 50 g kristálycukor
  • csipet só
  • 25 g élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 70 g Ráma

  • 60 g kristálycukor (szigorúan kristálycukor)
  • 60 g Ráma
  • 2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor

  • 60 g kristálycukor (szigorúan kristálycukor)
  • 60 g Ráma
  • 1 ek őrölt fahéj

A Rámát megolvasztom, majd hagyom langyosra hűlni. Az élesztőt, a langyos tejjel, 2 evőkanál liszttel és 1 evőkanál cukorral felfuttatom. Közben a többi lisztet elkeverem a sóval és a maradék cukorral. A lisztes keverékhez adom az élesztős tejet, és elkezdem összedolgozni. Amikor már szépen összeáll, apránként hozzáadom a langyos Rámát. Addig dagasztom, amíg a tészta az egész margarint fel nem veszi, és el nem válik a tálam oldalától. Egy fényes, ruganyos, de nem túl lágy tésztát kell kapjak. Amikor a tésztám elkészült, langyos helyen bő 30-40 perc alatt duplájára kelesztem.
Amíg a tészta kel kikeverem a kakaós és fahéjas tölteléket is. Azért hangsúlyoztam, hogy kristálycukor kell a töltelékbe, mert a porcukortól túlságosan lágy lesz a krém állaga, amitől a csigákat nehezen lehet felszeletelni ill. sütés közben jobban kifolyik a töltelék.
Amikor már a töltelék is kész bekapcsolom a sütőt, amit 180 fokra melegítek. Előveszek egy méretes tepsit is, amit vékonyan kikenek margarinnal.
A duplájára kelt tésztát megfelezem, és enyhén átgyúrom, gombócolom.
Az egyik gombócot vékonyan (3-4mm) kinyújtom (kb.23cm x 18-20cm). Úgy kenem rá a kakaós krémet, hogy a szélekre is jusson, hiszen azt akarom, hogy mindenhova jusson belőle.
A megkent lapot, mint a rétest feltekerem. Igyekszem jó szorosan tekerni, hogy sütés közben is egyben maradjon a csiga. Nagyjából másfél centis szeleteket vágok, amiket viszonylag szorosan (kb. 1 cm távolságra) a tepsibe helyezek. Ugyanígy járok el a fahéjas töltelékes változattal is. Nekem 29-30 db csigám szokott lenni, amik egy tepsibe elférnek. Igaz, hogy a kelesztés, majd a sütés után a csigák szépen összeérnek, de én így szeretem őket, mert így finom puha lesz a külső rétegük is. Nagyjából 15 percnyi kelesztés után a meleg sütőben, bő 20 perc alatt készre sütöm őket.
Amennyiben nem akarjuk, hogy a csigák összeérjenek, használjunk két külön tepsit. Ekkor viszont a sütési idő is rövidebb, nagyjából 15 perc lesz. Figyelni kell rá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése