2013. november 5., kedd

Házi "halkonzerv"


Édesapám nagyon szereti a halat, de természetesen hosszú távon unalmas lehet a rántott- vagy éppen paprikás lisztben sült hal. Márpedig a keszeget vagy éppen a pontyot leggyakrabban így szokta enni. Ebben a receptben viszont nincs egy deka liszt és tojás sem. Viszont van zöldség, zöldség, zöldség na meg persze egy nagy adag hal.
Az elkészítése nem gyors, de érdemes kipróbálni, mert az íze fantasztikus. Ráadásul a 8 órás főzési időnek köszönhetően az apró szálkák szinte teljesen eltűnnek a halból, ami megkönnyíti az evést.

Hozzávalók
  • 2 kg hal (keszeg, amúr, esetleg ponty - utóbbiból ne használjunk egész adagot, csak pár szeletet keverjünk a többi hal közé)
  • 1 kg sárga- és fehérrépa (3:1 arányban)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 1-2 db csípős cseresznyepaprika
  • 2 doboz 70 g-os paradicsomsűrítmény
  • 2 ek vegeta
  • 2,5 dl olaj
  • babérlevél
  • szemes feketebors
  • só ízlés szerint

A halat megtisztítom, és nagyobb darabokra vágom. Kis szeletekkel nem érdemes próbálkozni, mert a hosszú főzési idő alatt "felszívódnak" az ételben.
A zöldségeket megtisztítom, a répákat darabolom, a hagymát felkarikázom.
Egy lábosba rétegezem a halat, zöldséget, fűszereket. Ráöntöm az olajat, majd az annyi vízzel elkevert paradicsompürét, ami éppen ellepi a hozzávalókat.
Az egészet felforralom, majd tartalék lángon (éppen csak gyöngyözzön az étel, ezért akár a főcsapot is lejjebb tekerem, és vasplatnit teszek a gázrózsa fölé), fedő alatt 7-8 órát főzöm az ételt.
Főzés közben nem kevergetem, mert szétesik a hal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése