2013. október 11., péntek

Fokhagymás sült oldalas


A férjem szerint ez a világ legfinomabb sült oldalasa, de ezt azért nem veszem készpénznek. Azért nem, mert még nem kóstolta a világ összes sült oldalasát, és azért sem, mert ezt én sütöm, és ő jó férjhez illően mindent dicsér amit készítek. De tény, hogy gyakran kéri tőlem, és soha nem tudok annyit sütni belőle, ami ne fogyna el. Ő melegen szereti, az apósom hidegen, apukámnak meg mindegy, csak legyen belőle bőséggel. Szóval érdemes kipróbálni, mert olyan ételről van szó, amivel nem kell sokat küzdeni, mégis nagy tetszést arat.

Hozzávalók
  • 1,5-2 kg szép húsos oldalas
  • kb. 4-5 ek olaj (vagy ennek megfelelő disznózsír)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 dl víz
  • bors
  • izsóp (elhagyható, ha nincs otthon)
  • 5-6 gerezd fokhagyma

A sütőt 220 fokra előmelegítem. Előveszek egy akkora tepsit, amiben a feldarabolt oldalas elfér (nem gond, ha az elején kicsit szűkösen vannak, hiszen sütés közben a húsdarabok "összemennek"), és úgy három evőkanálnyi olajat loccsantok belé.
Az oldalast a csont mellett feldarabolom. Attól függően, hogy mekkora az oldalas 1-2 csontot hagyok egy darabban. Jól megmosom - főleg a csontvégeket, hiszen ezek a legtöbb esetben szilánkosak. A húsdarabokat kicsit megszárogatom, majd sózom, borsozom. Amennyiben van itthon izsóp, azt is szórok rá.
Mehet az egész a tepsibe, a megpucolt, félbevágott hagymával együtt. Hozzáöntöm a vizet, lefóliázom, és már megy is a sütő középső rácsára. Megvárom amíg sülni kezd (vagyis ha közel hajolok a sütőhöz, hallom a hús sercegését), és visszaveszem a sütő hőfokát 180 fokra.
Innentől kezdve már nincs sok dolgom, csak kivárni, amíg a hús megpuhul. Ez nagyjából másfél óra. Ekkor a tepsit kiveszem a sütőből, óvatosan leveszem a fóliát, és megfordítom a húsdarabokat. Amennyiben a húslében lévő oldal már jó puha volt további 20 percet sütögetem őket - természetesen fólia alatt. Ha keményebbnek érezem, akkor 30-40 perc is lehet.
Közben a hőfokot visszaemelem 220 fokra, majd eltávolítom a fóliát és oldalanként 8-10 perc alatt pirosra sütöm az oldalast. Ennyi idő elég ahhoz is, hogy a víz elpárologjon, és csak a finom húsos olaj maradjon a tepsiben.
Utolsó lépésként a sütőből kivett húsra préselem a fokhagymagerezdeket, enyhén meglocsolom őket a sült olajával, és már készen is vagyok.
Ehetjük kenyérrel, dinsztelt krumplival, vagy amivel éppen megkívánjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése