2013. február 1., péntek

Zserbó


Az első komoly munkahelyem a komáromi Foxconn-nál volt. Igazi multikulti, ahol a kínai-magyar-szlovák-dán-cseh kollégák színes kavalkádjában éltem a pályakezdők kicsit ijesztő, de mindenképpen érdekes, kihívásokkal és újdonságokkal teli életét. Egy ilyen vállalat tökéletes lehetőséget biztosít más kultúrák megismerésére, és rengeteg új baráti szál kialakítására. Ugyanakkor persze észrevehető volt az is, hogy az egyes nemzetekhez tartozó kollégák saját csapatot alkottak, ami érthető is, hiszen minden nemzetnek az a dolga, hogy összetartson. Így volt ez velünk, magyarokkal is. Ismertük és szerettük egymást. Örömmel üdvözöltük az újonnan érkezőket, megsirattuk a távozókat. Távozó pedig volt bőséggel, hiszen zömében pályakezdő fiatalok lévén, nyugodt szívvel kaptunk a jobb lehetőség után. Amikor pedig valaki elment, akkor "kötelezően" búcsúsütiztünk. Ez a zserbó recept is egy ilyen búcsúsütizés eredménye, amit Attila (vagy az édesanyja) nagy örömömre lekörmölt nekem.

Hozzávalók (30x45-ös tepsihez)
  • 500 g finomliszt
  • 250 g Ráma (én a felét disznózsírral helyettesítem)
  • 60 g +120 g porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 3 ek. szobahőmérsékletű tejföl
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 350 g dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 360 g sárgabarack lekvár

Hozzávalók - csokimáz
  • 1 tábla (100g) étcsokoládé (lehet tortabevonó is)
  • 2 ek. növényi olaj

Az élesztőt a szobahőmérsékletű tejfölben felfuttatom. Közben a sót és a 60 g porcukrot elkeverem a liszttel, majd a közepébe egy mélyedést csinálok. Ebbe öntöm a tejfölös élesztőt és a tojássárgákat. Könnyen formálható tésztát gyúrok, amit ha szükséges tejföllel lazítok. (Eddig a pontig nyugodtan dolgozhatunk kenyérsütőgéppel is).
A tésztát fél óráig pihentetem, majd négy cipóra osztom.
Közben ledarálom a diót, majd hozzákeverem a 120 g porcukrot és a citromhéjat. (Ekkor érdemes megkóstolni a keveréket, és még ízlés szerint emelhető a cukor mennyisége. Ne feledjük azonban, hogy a lekvár is édes!)

A sütőt 180 fokra melegítem, és sütőbapírral bélelem a tepsit.

Az első cipót lisztezett deszkán kinyújtom. Akkor jó, ha irányonként legalább 1-1,5 cm-rel nagyobb lesz, mint a tepsi, mert amint a tésztát elemeljük a deszkáról, azonnal összeugrik. Sodrófa segítségével a tepsibe ügyeskedem. Megkenem a lekvár harmadával és rászórom a cukros-citromos dió harmadát is.
Jöhet a következő lap (kézzel kicsit lenyomkodom), lekvár, dió majd a harmadik lap (kézzel lenyomkodva), lekvár és dió. A negyedik lapot szintén rányomkodom a töltelékre, a széleket be is "tűröm". Villával jó sűrűn megszurkálom a tésztát, majd a sütő középső rácsán 25-30 perc alatt készre sütöm.
A tepsiben hagyom teljesen kihűlni.
A csokoládét gőzfürdő felett megolvasztom, belekeverem az olajat. Gyönyörű sima és fényes lesz tőle. A mázat a kihűlt süteményre simítom, hagyom megdermedni.
Éles késsel szeletelem. Hűtőben, jól záródó dobozban, akár két hétig is eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése