A Culinaris a héten nemzetközi füstölt paprika főzőversenyt hirdetett. A lényege, hogy olyan receptet kell beküldeni, amibe füstölt paprika is kell, illetve egy olyan fotót az ételről, amin legalább egy doboz La Chinata paprika is szerepel. Amikor megmutattam a felhívást a férjemnek, felcsillant a szeme, és egyből kérdezte: "Mikorra hozzam az oldalast?"
Előtte sem titok ugyanis, hogy kimondottan e miatt az étel miatt rendeltem a füstölt paprikát. A recept eredetijét Jamie vidéki otthonában láttam, de valamennyire azért kozmetikáznom kellett, hogy megtaláljam a nekünk tetsző ízt.
Azóta gyakori nálunk az "Angyali pácban (a férjem a névadó)" sült oldalas, egyben csirke, bárány comb - de persze csak nyáron. A verseny kedvéért azonban ma is bekapcsoltam a kerti grillt, a szomszédok nagy megrökönyödésére.
Hozzávalók (4 főre)
- kb. 2 kg oldalas
- 200 ml ketchup
- 50 ml balzsamecet (bármilyen olcsó fajta megfelel)
- 50 ml olaj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk római kömény (egész)
- 1 tk édeskömény (egész)
- 1/2 tk őrölt bors
- 1 ek (bő) só
- 3-4 db babérlevél
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk majoranna
- 4 nagy gerezd egész fokhagyma
- 1 tk La Chinata füstölt paprika - édes
- 1,5 tk La Chinata füstölt paprika - csípős
A sütőt 200 fokra melegítem. Az oldalast két szép darabba vágom - akkorára, hogy beférjen a tepsibe. Lemosom, majd deszkán hagyom száradni, amíg elkészítem a pácot.
Ez nem nagy ördöngösség. A hozzávalókat keverőtálba öntöm, és homogén állagúvá keverem. Az oldalast a tepsibe helyezem, és az egész pácot rákenem. Figyelek arra, hogy a hús mindkét oldalát egyformán érje a pác. Lefóliázom a tepsit, majd a sütő középső rácsán 1,5-2 óra alatt puhára sütöm a húst.
Nagyjából fél órával a sütési idő lejárta előtt beizzítom a kerti grillt, hogy kellően forró legyen, mire a hús megpuhul.
Maga a grillezés nem tart tovább 8-10 percnél, hiszen az oldalas már puha, omlós. Csak a füstös ízt akarom elmélyíteni, na meg persze egy kis ropogós kérget varázsolni a húsra.
Mindkét oldalt nagyjából 2x2 percig grillezem, és mindegyik fordítás előtt kenőecsettel felviszek egy adagot a tepsiben lévő nagyszerű pácléből a húsra.
Érdemes egy pohárba némi vizet készíteni a grill mellé, és ha esetleg nagyon begyulladna a páclétől, spricceléssel csökkenthetjük a lángot. A sógorom erre sört használ, de én édesapámtól vízzel tanultam.
Köretnek hagymás tört krumplit ajánlok, de mi friss fehérkenyérrel szeretjük a legjobban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése