2014. június 21., szombat

Kókuszos tejberizs málnaöntettel


Már hónapok óta nem találkoztunk a barátainkkal. Mindig megterveztük, lebeszéltük a dumapartit, de a végén hol itt, hol ott lett beteg valaki. Így mindig lemondtuk a talit.
Aztán ez a hétvége már egészen biztosnak tűnt. Agyaltam is a desszerten. Fantasztikusan finom, érett cseresznyét kaptam anyósoméktól, ezért pitében gondolkoztam. Limaránál találtam egy jó kis receptet, igaz meggyre, de cseresznyével is biztos finom lett volna. Azért csak volna, mert a végén mást főztem.
Tegnap az Aldiban sétáltam, és megakadt a szemem a kókusztejen. Nagyon jó áron is volt (sokkal olcsóbb, mint a többi boltban), ráadásul már hetek óta kívánom a kókuszos tejberizst. Szerencsére csak a desszert-terv változott, a baráti tali időpontja nem.

Hozzávalók (6 emberes vagy 8 normál adagra)
  • 200 g rizs
  • 1 doboz (400 ml kókusztej)
  • 300 + kb. 500 ml tej
  • 1/4 + 1/4 tk. kókuszaroma (elhagyható)
  • 120 - 130 g kristálycukor
  • 4 dl hideg tejszín

Öntet
  • 250 g málna
  • 2 tk. kristálycukor

A rizst egy lábosba öntöm és hozzáadok 300 ml tejet. Magas lángon forralni kezdem, közben néha-néha megkeverem. Amikor már forr hozzáadom a kókusztejet és 1/4 teáskanálnyi kókuszaromát. Amennyiben nincs arománk (nem egyszerű beszerezni) nem történik semmi. Elhagyható, legfeljebb nem lesz annyira kókuszos a végeredmény. Amikor már a kókusztejes rizs is forr, lejjebb veszem a lángot, és gyakori kevergetés közben elkezdem puhára főzni a rizst. Figyeljünk rá nagyon, mert a kókusztej sűrű, így hamar leéghet a tejberizs. Amikor már kezd túlságosan sűrű lenni felöntöm további 100 ml tejjel, és úgy főzöm tovább. Egészen addig folytatom a felöntöm - főzöm játékot, amíg a rizs meg nem puhul, és egy jó sűrű tejberizsem nem lesz. Mielőtt lekapcsolnám a gázt, még beleöntöm a maradék 1/4 teáskanál aromát, amivel még egyszer megrottyantom az egészet. Csak ezt követően öntöm bele a cukrot, amivel jól összekeverem.
Az elkészült tejberizst a turmixgép keverőtáljába öntöm, és addig járatom a turmixot, amíg legalább langyosra nem hűl. Ekkor lefóliázom és mehet is a hűtőszekrénybe addig, amíg el nem jön a vacsora vagy éppen ebéd ideje.

A tejberizzsel egy időben készül a málnaöntet is. Ehhez a málnát megmosom, immel-ámmal lecsepegtetem. Egy láboskába öntöm, majd a kristálycukor társaságában felteszem forrni. Amikor a gyümölcs már vígan rotyog, párszor átkeverem, majd 3-4 perc után le is veszem. Botturmix-szal pürésítem, szitán átnyomkodnom, hiszen nem akarom, hogy málnamagok ropogjanak a fogaim között, majd ezt is a hűtőben parkolom.

Mielőtt nekilátnánk az evésnek (jelen esetben korai vacsoránk volt) a tejszínt lágy habbá verem, a rizst a turmixszal még egyszer átlazítom, majd óvatos, de határozott mozdulatokkal összekeverem őket.
Poharakba, tálkákba kanalazok egy-egy nagyobb adagot. Arra kerül 2-3 teáskanálnyi málnaöntet, majd jöhet egy újabb adag tejberizs. A tetejére mehet még egy-két kanálnyi öntet, néhány szem friss málna, és már készen is vagyunk.

Megjegyzés: 120 g cukorral kellemesen édes lesz a végeredmény. Aki igazán édesszájú nyugodtan használjon többet. A málnaöntet viszont pikánsan savanyú. Ez szándékos, mert szerettem volna egy kis kontrasztot a tejberizs és a gyümölcs között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése