2012. október 19., péntek

Villám mákos guba


Ma maradék volt ebédre, ezért úgy gondoltam, hogy legalább desszertnek összeütök valami finomat. A spájzban találtam kiflit tegnapról és még egy kis mákot a múltkori sütésből. Egyből adta magát, hogy mákos gubát csinálok. Mivel mindenből csak egy kicsi volt itthon, csak kétszemélyes adag készült, de felszorozva máris megvan a recept egy kiadós desszerthez az ünnepi asztalra.

Hozzávalók (2 fő részére)
  • 2 db másnapos kifli (kb. 110 g)
  • 35 g mák
  • 20 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 15 g porcukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 10 g vaj
  • kevés méz

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Kivajazok 2 db, 10 cm átmérőjű felfújtformát.
A mákot összekeverem a 20 g porcukorral és a citrom reszelt héjával. Mérőkancsóba öntöm a tejszínt, tejet, porcukrot, vaníliás cukrot és a tojássárgáját. Kézi habverővel simára keverem. A kifliket felkarikázom, és már jöhet is az összeállítás.
A formákba tömködöm a kiflikarikák felét. Megszórom 2-2 evőkanál mákos keverékkel, majd rácsorgatok 1-1 teáskanál mézet. Mindkét formába öntök némi tejes keveréket is, úgy 2-2 evőkanálnyit. Jöhet a maradék kifli, majd a mákból ami maradt (nagyjából 2-2 evőkanál), a tejes keverék és újra 1-1 teáskanál méz. Kézzel kicsit lenyomogatom a megemelkedett kifliket, és rádarabolom a vajat.
A formákat alufóliával bélelt tepsibe helyezem (így spórolok a mosogatással, hiszen ha valami kifolyna a formákból, a tepsi nem lesz koszos) és nagyjából 15 perc alatt készre sütöm a mákos gubát.
A felső réteg kifli gyönyörű piros, ropogós, míg a forma belsejében lévő krémesen puha.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése