Szigorúan mákimádóknak ajánlom ezt a kekszet. Én a férjemnek és édesapámnak készítettem, hiszen ők állandó és örök "szerelemben" égnek a mák iránt. Elkészítése egyszerű, jól záródó dobozban hosszan eláll. Sőt, az a jó, ha hagyjuk néhány napot
állni, mert akkor a citrom és a mák íze fantasztikusan összeérik.
Hozzávalók (kb.40-50 darabhoz)
- 20 dkg liszt
- 10 dkg mák
- csipet só
- 15 dkg porcukor
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 2 nagy citrom reszelt héja
- 20 dkg hideg vaj
- 2 tojássárgája (vagy 1 tojás)
A száraz hozzávalókat és a citromok reszelt héját a késes robotgépbe szórom, és egyet-kettőt forgatok rajta. Jöhet a kockára vágott hideg vaj, amivel addig járatom a gépet, míg morzsás állagot nem kapok. Hozzáadom a hideg tojássárgákat vagy az 1db hideg tojást, és készre dolgoztatom a masszát. Elég néhány fordulat. A tésztát alufóliára borítom, ruddá-hengerré-téglatestté (amihez éppen kedvem van) formálom. Igyekszem gyorsan és hideg kézzel dolgozni, hogy a vaj nehogy megolvadjon. Az alufóliába burkolt tésztát néhány órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe teszem.
Amikor eljön a sütés ideje a sütőt 180 fokra melegítem.
A hideg tésztát éles késsel kb. fél centi szélesen felszelem (mindig csak annyit, amennyi éppen sülni fog) majd 10-12 perc alatt készre sütöm, de érdemes néha rájuk nézni, nehogy túlpiruljanak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése