Hozzávalók (2 jó étvágyú felnőtt részére)
- 400 g hámozott, felkockázott krumpli
- 150 g brokkoli
- 30 g vaj
- 1-2 dl tej
- só
A megtisztított brokkolit sós vízben megfőzöm, majd szűrőbe téve lecsepegtetem.
A meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben puhára főzöm. Több helyen ettem már krumplipürét héjában főtt krumpliból, de az nem az igazi. Aki teheti, pucolja meg a krumplit főzés előtt. Sokkal krémesebb lesz így az ételünk, a krumplit pedig könnyebben, jobban lehet pürésíteni.
A megfőtt krumpliról leöntöm a vizet, majd rászórom a felkockázott vajat. Krumplinyomóval jól átnyomom, közben kicsi tejjel lazítom. Addig nyomkodom a krumplinyomóval (vagy botmixerrel), amíg el nem tűnnek a krumpli csomók, és csak a finom puha püré nem marad. Ekkor fakanálra (eléggé fárasztó) vagy kézi turmixra váltok, és tovább adagolva a tejet krémesre keverem a krumplipürét. Közben bele-bele kóstolok, hogy kell-e még bele vaj, só vagy esetleg tej.
A krumplipüré kanállal adagolható, de ugyanakkor selymesen krémes állagú kell legyen.
A megfőtt, lecsepegtetett brokkolit villával kicsit megnyomkodom, majd a krumplihoz keverem.
Sült lazaccal vagy éppen erőteljesebb húsételekkel, például kolbász vagy fasírt, tudom elképzelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése