2014. május 15., csütörtök

Bejgli


Tudom, tudom. Május van. Nem pont időszerű ez a recept. De kérdem én, miért csak karácsonykor ehetnénk bejglit? Amikor annyira finom, hogy akár fél rudat is befalnék egyszerre? Amikor olyan receptem van, hogy nem a tölteléket, hanem a tésztát kell keresni a sütiben, mert egyszerűen eltűnik a bőséges dió-mák töltelék mellett?
Na persze az, hogy imádjuk a bejglit nem jelenti azt, hogy minden héten sütök. De karácsonyra és húsvétra mindig készítek egy-egy hatalmas adagot.
Idén is így történt, főleg, hogy a szülés miatt a karácsonyi sütés elmaradt. Amikor a tágabb családban megemlítettem, hogy ez lesz az egyik süti, jött a szájhúzás. Bejglit ilyenkor? Természetesen anyukámék és anyósomék is kaptak belőle, és micsoda meglepetés: a locsolók mindenhol ezt ették elsőnek. Szóval nem csak én vagyok bejgli mániás :)
A teteje nálam nem márványos, mert nincs türelmem a hűtőbe ki-be rakosgatni a tésztát, de mi így is örömmel fogyasztjuk.

Hozzávalók (2-2 nagy rúdhoz)
  • 1 kg liszt
  • 500 g margarin
  • 2 tojássárgája
  • 150 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • kb. 0,5 dl langyos tej
  • csipet só
  • 175 g tejföl

Diós töltelék
  • 500 g darált dió
  • 250 g cukor
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 1 vaníliáscukor
  • 2 ek. rum vagy sütőrum
  • 100-150 g mazsola
  • 4-5 ek. tej

Mákos töltelék
  • 400 g darált mák
  • 300 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. rum vagy sütőrum
  • 100-150 g mazsola
  • 1 dl tej

Töltéshez: rudanként 2-2 evőkanál baracklekvár.

Tetejére: felvert tojássárgája

A tésztát a sütés előtti napon kell elkészíteni. Én bevallom, a tölteléket is akkor készítem, így másnap kevesebb a dolgom, és nem kell azon problémáznom, hogy túlságosan nagy a hőmérsékletkülönbség a tészta és a töltelék között.
Szóval a tésztához meglangyosítom a 0,5 dl tejet. Ehhez morzsolom az élesztőt, némi porcukrot és lisztet. Hagyom felfutni.
Közben a lisztet elkeverem a sóval, porcukorral és belemorzsolom a margarint. Jöhet az élesztős tej, a tojássárgák és a tejföl. Jól összedolgozom az egészet, majd addig dagasztom, amíg szép, fényes tésztám nem lesz. Közepesen kemény kell legyen. Liszttel lehet keményíteni, tejföllel lágyítani, ha úgy hozza a szükség.
A tésztát egy kilisztezett tálba helyezem, lefóliázom és egész éjszakára beparkolom a hűtőbe.
Külön-külön elkészítem a töltelékeket is.
Ehhez lábosba teszem a hozzávalókat. Jól elkeverem, és közepes lángon 2-3 percig "főzöm" őket. Azért csak idézőjelben, mert annyira sűrű töltelékről van szó, hogy nem is igazán lehet főzni. Keverjük is folyamatosan, hogy nehogy leégjen.
Amennyiben a töltelék kicsit hígabbra sikerülne, akkor főzzük tovább, nagyjából 4-5 percig.
Én az elkészült, szobahőmérsékletre hűtött töltelékeket is hűtőben tárolom.

Másnap úgy 20-30 perccel a sütés előtt előveszem a tésztát. Hagyom kicsit melegedni, majd tiszta deszkára borítom, gyorsan átgyúrom és négy cipóra osztom.

A sütőt 200 fokra melegítem.

Az első cipót vékonyra (kb. 37x26cm) kinyújtom. Nagyjából akkora legyen, mint a tepsi amiben sül. A hosszanti oldala lehet picikét hosszabb, úgyis behajtjuk.
Vékonyan megkenem 2 evőkanál baracklekvárral, majd rákenem a diós vagy éppen mákos töltelék felét. Amivel éppen kezdeni akarok. Amennyiben a töltelék éjjel a hűtőben volt, akkor nehezebben kenhető, inkább úgy kell kézzel szétnyomkodni a tésztán. A frissen készült töltelék könnyebben kenhető.
A tésztát, mint a rétest szorosan feltekerem. Annyi csak a különbség, hogy a bejglinél az első tekerés után nagyjából 1-1 centit oldalról is ráhajtok a tésztára, így az megfogja a tölteléket, ami sütés közben nem folyik ki.
A rudakat a tepsibe helyezem. Villával megszurkálom, majd háromszor átkenem tojássárgával. A kenegetések között néhány perc pihenőt tartok.

A sütőt 180 fokra visszaveszem és a középső rácson szép aranybarnára sütöm a bejlit.

Amennyiben kisebb adagot sütök, és a rudak nem érnek össze, akkor 35-40 perc is elég a sütőben (tűpróba!!!). A teljes adagnál a rudak összeérnek, nehezebben sülnek. Ilyenkor akár 1 órára vagy 1 óra 10 percre is szükség van. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy mikor lehet kivenni a bejglit a sütőből.
Amennyiben túlságosan pirulna a süti, alufóliával védem a tetejét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése