2013. augusztus 26., hétfő

Bruschetta, kicsit másképp


Végre elmúltak a nagy melegek, így hajlandó voltam újra megközelíteni a konyhánkat. A sütést még nem vállalom be, de egy-két könnyebb fogásnak már nekiveselkedtem.
Tudom, hogy a bruschetta manapság nagyon divatos. Rengeteg helyen lehet enni, látni vagy csak olvasni róla. Az én változatom azonban egy kicsit más, mert én nem nyers paradicsomot halmozok a kenyérre. Persze az is nagyon finom, de én ezt a változatot szeretem jobban. Talán azért is, mert előre el lehet készíteni, amikor vendégeket várunk, és nem kell izgulnom, hogy most akkor elfolyik-e a paradicsom leve, vagy esetleg bebőröződik-e. Mi szeretjük melegen, langyosan sőt, hűtőhidegen is.

Hozzávalók (2 főre)
  • 4 közepes méretű, érett paradicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • bazsalikom
  • jó csipet kristálycukor
  • só, bors
  • kenyér, fokhagyma, sonka a tálaláshoz

Egy lábosban vizet forralok, egy tálba pedig hideg vizet engedek, majd belehelyezek egy szűrőt.
A paradicsomok héját néhány helyen megszurkálom, a csumájuknál pedig kereszt alakban bevágom. Amikor a víz forr beleteszem a paradicsomokat. Nem sokáig hagyom bent őket, úgy 15-20 másodperc után lapáttal a szűrőbe emelem valamennyit. Ez a lépés, mármint a hideg víz és a szűrő elhagyható, némi türelmes várakozás után a paradicsomokat amúgy is jól meg lehet pucolni.
Egy mély serpenyőt felforrósítok, közben a eltávolítom a paradicsomok héját, csumáját és kis kockákra vágom őket.
Amikor már meleg a serpenyő jöhet a két evőkanál olaj, és a felaprított paradicsom. A paradicsomból kifolyt levet nem, vagy csak egy kis részét öntöm a serpenyőbe. A többit kidobom.
Miközben a paradicsomokat magas lángon "felforralom" ízlés szerint sózom, borsozom és bőséggel megszórom finomra aprított friss vagy éppen szárított bazsalikommal is. Ilyenkor kerül bele a cukor is, hogy finomítson egy kicsit a paradicsom ízén.
2-3 percig rotyogtatom a bruschettámat, majd kis tálba merem, és meglocsolom néhány csepp olívaolajjal.
Gyorsan megpirítom a kenyérszeleteket, tálra rendezem a sonkát - én jóféle házi vagy házi jellegű sonkával szeretem a legjobban - és már csak arra várok, hogy végre ehessek.
Mivel mi nagyon szeretjük a fokhagymát, a még forró pirítóst jól bedörzsölöm néhány gerezddel, és csak utána halmozom rá a bruschettát.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése