2013. június 27., csütörtök

Portugál pudingos kosárka


A férjem azon szerencsések közé tartozik aki igazi gyerekkori barátokkal büszkélkedhet. Olyanokkal, akikre bármikor számíthat, akikkel bármit megbeszélhet. Össze-össze járunk velük, de Öcsiékkel a legszorosabb a kapcsolatunk. Ha tehetjük havonta megvendégeljük egymást egy-egy finom ebédre vagy vacsorára. Néhány évvel ezelőtt a férjem találta ki, hogy ezeken az alkalmakon egy-egy nemzet konyhájának gyöngyszemeit vonultassuk fel. A vendéglátók finomat főznek, a vendégek meg a nemzetre jellemző műsorral készülnek. A portugál est desszertje volt ez a fantasztikus pudingos kosárka, melynek receptjét Mautner Zsófia Chili & Vanília könyvében találtam.
Azóta igazi családi kedvenc lett, nem csak nálunk, hanem a sógoroméknál is. Elkészítése némi módosítás eredményekét meglehetősen egyszerű, ráadásul az utolsó lépések kivételével akár órákkal korábban is elkészíthető.

Hozzávalók (kb. 18 db-hoz)
  • 50 dkg leveles tészta
  • 4 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • csipet só
  • diónyi vaj
  • 3 dkg liszt
  • 4 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
  • némi van a muffinformákhoz
  • porcukros fahéj a tálaláshoz

A leveles tésztát kiengedem, majd lisztezett deszkán nagyjából 40x30-as téglalappá nyújtom. A hosszanti oldal mentén szorosan feltekerem (kb. 3-4 cm átmérőjű hengert kapok), fóliába csomagolom és mehet is a hűtőbe.
A krémhez 3,5 dl tejet forráspontig melegítek a cukorral, sóval és a diónyi vajjal. Közben a lisztet és a maradék 0,5 dl tejet csomómentesre keverem. Ehhez adom a forró tejet, elkeverem, és gyakori kevergetés mellett kissé lehűtöm. Ekkor egyesével hozzáadom a tojássárgákat, amikkel simára keverem a krémet.
Most kapcsolom be a sütőt (de ha előre dolgozok, ezt a lépést későbbre halasztom), amit 220 fokra melegítek.
Kivajazok egy 12 adagos muffinformát (ha kettő ilyenünk van, akkor kettőt vagy néhány kosárka formát). Előveszem a tésztát a hűtőből és 18 egyforma korongra vágom. Deszkán egyesével körré nyújtom őket - nagyjából akkorákra, amik megtöltik a muffinformákat. Ekkor már nem használok lisztet, mert azt szeretném, hogy a tészta szépen a formákba simuljon. Ujjal rá is segítek, a tésztát ügyesen a formákba nyomkodom. A kosárkákat kétharmadrészig töltöm a krémmel.
A forró sütőben 12 percig sütöm őket, majd grillfokozatra kapcsolva 1-2 perc alatt megpirítom a krém tetejét.
A sütőből kivéve néhány percnyi pihentetés után tálcára szedem a kosárkákat (ehhez segítség is kell, egy vékony hegyű villával vagy hústűvel nyúlok a kosárkák alá). Langyosra hűtöm, majd fahéjas porcukorral megszórva tálalom.

Ha nincs második muffintepsink vagy kosárka formánk, néhány percig hűtsük a formát, majd a maradék tésztával is hasonlóan járjunk el, mint az elsővel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése