2013. május 13., hétfő

Házi hamburger


Amióta az eszemet tudom május 1-én mindig kimentünk a szüleimmel a majálisra. Grillezett csirkecombot, kürtős kalácsot és jégkrémet majszoltunk. Aztán néhány évvel ezelőtt családi beruházásként vettünk egy méretes lakókocsit, ami az alsóörsi strandon dekkol. Azóta a május 1-e takarítással, szépítgetéssel telik. A menü pedig mindig Stahl Judit házi hamburgere. Idén Emese baba miatt nem vettünk részt a tavaszi nagytakarításban, de itthon elkészítettem a hamburgert.

Hozzávalók (8 hamburgerhez)
  • 1 kg marha-sertéshús fele-fele arányban (lehet csak marhahúsból is, de mi így jobban szeretjük)
  • 2 kisebb fej lilahagyma
  • 1 szép alma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. csípős-füstölt pirospaprika (az sem gond, ha csak sima csípős)
  • só, bors
  • zsemle, sajt, majonéz-ketchup-mustár, zöldségek tetszés szerint

Beizzítom a grillt. Amíg melegszik összeállítom a húspogácsákat.
Egy mély tálba borítom a húst. A reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszelem a hagymákat és a megpucolt almát. Jöhet az apróra vágott petrezselyemzöld, majd a fűszerek és az olaj.
Jól összedolgozom az egészet, majd 8 gombócot formázok. Csak akkor lapítom el őket, amikor a grillrácsra kerülnek.
Készre sütöm húspogácsákat, majd tetszés szerinti feltéttel, mindenki tetszés szerint alakíthatja a hamburgerét.

Amennyiben nincs grillünk se essünk kétségbe. Hevítsünk fel egy serpenyőt, majd öntsünk bele 1-2 ek. olajat. Jöhetnek a húspogácsák. Mindkét oldalukat 2-2 percig kérgesítjük, majd oldalanként további 5-5 perc alatt készre sütjük őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése