2013. március 13., szerda

Hamis vargabéles


Hosszú évekig meg voltam győződve arról, hogy az amit édesanyám készít, az az igazi vargabéles. Aztán a Magyar kóstolót nézegetve felfedeztem egy receptet, ami bizony jelentősen eltért attól, amit mi készítünk. Ez nem is meglepő, hiszen anyukám nem süteménynek, hanem kiadós, leves utáni laktató második fogásnak süti.

Hozzávalók (30x22-es tepsihez)
  • 400 g penne tészta
  • 750 g tehéntúró
  • 270 - 300 g kristálycukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 100 - 150 g mazsola
  • 2 dl főzőtejszín vagy 20%-os tejföl
  • 1 ek étolaj
  • kb. 5 g vaj

A tetejére
  • 2 tojásfehérje
  • 3 ek kristálycukor
  • 1/2 citrom reszelt héja vagy 1 vaníliás cukor

A sütőt 180 fokra melegítem, és vékonyan kivajazom a tepsit.
A tésztát enyhén sós vízben kifőzöm. Nem szabad túlfőzni, de ne is legyen al dente, hanem annál egy kicsit puhább. Leszűröm, majd kevéske olajat (kb. 1 ek) csorgatok rá, amivel összekeverem, hogy nehogy összeragadjon.
Miközben fő a tészta, összeállítom a túrós keveréket. Ehhez a túrót egy mély tálba öntöm, villával enyhén áttöröm. Hozzáöntöm a cukrot, 2 tojássárgáját, tejszínt vagy tejfölt (ami szimpatikusabb), a nagy citrom reszelt héját és jól összekeverem. Ezt megtehetem kézzel is, de szívesebben használok kézi mixert, mert ettől habosabb lesz a túrókrém. Utolsó lépésként belekeverem a megmosott mazsolát.
A megfőtt tészta 2/3-át a tepsi aljába simítom. Arra jön a túrós keverék zöme, mindössze 4-5 evőkanálnyit hagyok meg. A szépen elsimított túróra kerül a maradék tészta, amire rápöttyintem a 4-5 evőkanálnyi túrót. Igyekszek úgy játszadozni vele, hogy mindenhova jusson belőle egy kevés.
A tepsit a forró sütő középső rácsára helyezem, és addig hagyom sülni, amíg a teteje szépen pirulni nem kezd. Ez kb. 25percet jelent.
Az sütési idő végéhez közelítve a tojásfehérjékből, cukorból, citromhéjból és egy csipet sóból kemény habot verek. Ez kerül a megpirult bélesem tetejére. Visszatolom a sütőbe, és szép rózsaszínre sütöm.
A tepsiben hagyom jó 10 percig hűlni, utána kockákra vágva kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése