2013. március 24., vasárnap

Grízpuding karamellás eperöntettel


Pár évvel ezelőtt a Balatonon nyaraltunk. Néhány nap után minden olvasnivalóm elfogyott, így rákaptam az újságosnál található gasztromagazinokra. A Magyar konyha annyira megtetszett, hogy azóta előfizetői vagyunk. Az egyik számban találtuk ezt a fantasztikus grízpudingot, amit már karácsonyi desszertnek is készítettem. Az eredeti receptben fehérboros-málnaöntet szerepel, de érdemes más gyümölcsöket is kipróbálni. Most vörösboros-eperrel tálaltam, így is nagyon finom volt. Sajnos az idővel kicsit elszámoltam magam, így nem volt ideje keményre dermedni, de az ízére így sem volt panasz.

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg búzadara
  • nagy csipet só
  • 1,5 lap zselatin
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1/2 tk. őrölt gyömbér
  • 1 cl narancslikőr (pl. Triple Sec)
  • 2,5 dl habtejszín
  • 5 dkg cukor
  • kevés vaj

Hozzávalók vörösboros-epres karamellmártás

  • 25 dkg eper (friss vagy fagyasztott)
  • 5 dkg cukor
  • 7,5-8 cl vörösbor

A lap zselatint hideg vízbe áztatom. Felfőzöm a tejet, hozzáadom a sót, majd folytonos kevergetés mellett a búzadarát is. Újra felforralom, majd állandó kevergetés mellett jó 4 percig főzöm. A tűzről levéve kicsit hűtőm, ezt követően adom hozzá a kicsavart zselatinlapokat. Jól elkeverem, majd teljesen kihűtöm.
A kihűlt tejbegrízhez adom a citrusok héját, gyömbért, narancslikőrt, majd jól összekeverem. Elég sokat kell pepecselni vele, mert a zselatinos gríz egészen megkeményedik.
A hidegre hűtött tejszínt a cukorral kemény habbá verem. Jó harmadát a grízes keverékhez adom, és jól elkeverem. Ezzel az adag tejszínnel nem kell finoman bánni. Nem baj ha összeesik, hiszen az a dolga, hogy megpuhítsa a grízt. Amikor ez megtörtént óvatosan hozzákeverem a maradék tejszínhabot is.
A pudingot kivajazott tálba simítom, majd keményre hűtöm. Ez több órát is jelenthet. Amennyiben vendégeket várunk, akár előző este is elkészíthetjük.

Amennyiben fagyasztott epret használunk, hagyjuk kicsit felengedni.
Serpenyőben, rázogatás nélkül karamellizálom a cukrot. Amikor már szép világosbarna, hozzáöntöm a bort, majd közepes lángon néhány percig forralom, amíg a megkeményedett karamell nagyrészt felolvad.
Hozzáadom az epret, amivel további 4-5 percet (amíg kicsit besűrűsödik) forralom. Közben botmixerrel pürésítem is az epret. Nem törekszem a tökéletességre, nem baj, ha eperdarabok is maradnak benne. Az öntetet hagyom teljesen kihűlni.

Tálaláskor forró vízbe mártom a forma alját, és tálra borítom a grízpudingot. Köré kanalazom a mártást, és már lehet is fogyasztani.
Ha idő hiányában nem dermed meg, mint most nekem, akkor evő- vagy fagyikanállal adagolom.

Málnás változatban a hozzávalók aránya ugyanaz, mint az epresnél, viszont vörösbor helyett fehéret használunk. Itt viszont a málnát előzőleg fel kell forralni, és néhány percet rogyogtatni. Miután  kihűlt, szűrőn átpaszírozzuk, és csak ezt követően keverjük a karamellás-boros keverékhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése