2012. augusztus 23., csütörtök

Amerikai keksz



Vera barátnőmtől kaptam ezt a nagyszerű receptet. Gyakran sütöm, mert még a férjem is oda van érte. Ez pedig nagy szó, hiszen ő nem szereti sem a csokoládét, sem pedig a csokoládés sütiket. Elkészítése viszonylag gyors és meglepően egyszerű.

Hozzávalók
  • 30 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 3/4 kk. só
  • 20 dkg puha Ráma
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejföl
  • 10-15 dkg apróra vágott dió
  • 10 dkg tejcsokoládé apróra vágva
  • 10 dkg étcsokoládé apróra vágva

A sütőt melegítsük 200 fokra. Legalább két tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Aprítsuk fel a diót és a kétféle csokoládét, majd tegyük félre.

A lisztet, sütőport és sót összekeverjük. A Rámát mixerrel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és tovább keverjük. Néhány perc után jöhet a vanília, a tojás és a tejföl.
A lisztes keveréket a margarinoshoz adjuk, addig járatjuk a mixert, amíg össze nem áll. Hozzáadjuk a kétféle csokoládét és a diót. Én ezt már fakanállal szoktam belekeverni, de mixerrel is lehet.
Tömör, ragacsos, nem nyújtható masszát kapunk.

Két kiskanál segítségével féldiónyi gombócokat halmozunk az egyik tepsire. Tartsunk legalább 2cm távolságot köztük, mert sülés közben a tészta megnő, terebélyesedik.

Vegyük vissza a sütőt 150 fokra, majd a legfelső rácson 12-15 percig süssük a kekszeket. Tepsiben hagyjuk hűlni (kb. 5 perc), fokozatosan keményedik. 12 perc sütésnél inkább omlós, míg 15 perc után ropogós lesz. Érdemes ezt is azt is kipróbálni, hogy eldönthesd melyik lesz a kedvenced.

Miután teljesen kihűlt, jól záródó dobozba tesszük, amiben akár 2 hétig is eláll. Persze csak akkor, ha nem szereted a kekszet. Amúgy pik-pakk elfogy.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése