Szeptemberben Szentendrén jártunk a barátainknál. A családban mindenki várta az utazást, és nem csak azért, mert egy kellemes hétvégét tölthettünk el a haverokkal. Emese a barátaink kislányával, Verussal akart találkozni, a férjem, azon túl, hogy gyerekkori pajtásaival sztorizgathatott a skanzenbeli kirándulást várta nagyon. Én meg tűkön ülve vártam, hogy kipróbálhassam a Szamos Cukrászda finomságait. Az utolsó három év Ország tortáit rendeltem, és szerencsére nem csalódtam. Egyik finomabb volt, mint a másik. A szabolcsi almás máktortából jutott nekem a legkevesebb, mert Csenge baba meglátta, megszerette és nagy részét meg is ette. Így nem meglepő, hogy az egy éves születésnapjára ezt a tortát sütöttem. Na persze nem a profi változatot, hanem egy kicsit könnyítettem rajta, de így is osztatlan sikert aratott a családban.
Az eredeti recept itt található:
http://www.cukraszat.net/component/phocadownload/category/8-magyarorszag-tortaja-2012?download=76:recept-szabolcsi-almas-maktorta
http://www.cukraszat.net/component/phocadownload/category/8-magyarorszag-tortaja-2012?download=76:recept-szabolcsi-almas-maktorta
Hozzávalók (egy 20 cm átmérőjű tortához)
Tortalap
- 7 db tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg darált mák
- 4 dkg édes morzsa (én babapiskótát használtam)
- 1/2 citrom reszelt héja
- 8 dkg alma (valamilyen savanykás fajta - én idaredet használtam) ez egy nagyobbacska almát jelent
A sütőt 200 fokra melegítem. A tortaformába (az oldalára is) sütőpapírt helyezek.
Kimérem a cukrot és hozzákeverem a vaníliás cukrot. Ezeket félreteszem, mert a habverésnél lesz rájuk szükségem.
A morzsához ledarálom a piskótát, majd összekeverem a mákkal, a fél citrom reszelt héjával és a megpucolt majd lereszelt almával.
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi turmixszal elkezdem habbá verni. Amikor már keményedni kezd, apránként hozzákeverem a cukrot. Mire az egész cukor a tojásokba kerül a hab gyönyörű fényes és kemény lesz. A tojáshabból 3-4 nagyobb kanálnyit a mákos keverékhez adok. Ekkor nem izgatom magam azon, hogy esetleg a keveréstől összeesik a hab, hiszen pont azért keverek egy keveset a "keményebb" hozzávalókhoz, hogy fellazítsam azokat.
Csak ezt követően adom hozzá a többi tojáshabot, amivel már óvatosan, mégis határozottan összekeverem a mákos-kekszes keveréket.
A habos-mákos keveréket a tortaformába simítom, és mehet is a sütőbe. 200 fokon bő 30-35 perc alatt sütöttem készre. Ha nagyon pirulna, menet közben fóliával védem a tetejét. Mielőtt kivenném a sütőből tűpróbával ellenőrzöm, hogy biztosan megsült-e.
A sütőből kivéve néhány percig még a formában hagyom hűlni a lapot. Mikor már meg tudom fogni, akkor a formából kivéve, rácson hagyom kihűlni, csak előtte a lapot kicsit elemelem a sütőpapírtól, hadd kapjon egy kis levegőt.
Almatöltelék
Csak ezt követően adom hozzá a többi tojáshabot, amivel már óvatosan, mégis határozottan összekeverem a mákos-kekszes keveréket.
A habos-mákos keveréket a tortaformába simítom, és mehet is a sütőbe. 200 fokon bő 30-35 perc alatt sütöttem készre. Ha nagyon pirulna, menet közben fóliával védem a tetejét. Mielőtt kivenném a sütőből tűpróbával ellenőrzöm, hogy biztosan megsült-e.
A sütőből kivéve néhány percig még a formában hagyom hűlni a lapot. Mikor már meg tudom fogni, akkor a formából kivéve, rácson hagyom kihűlni, csak előtte a lapot kicsit elemelem a sütőpapírtól, hadd kapjon egy kis levegőt.
Almatöltelék
- 40 dkg alma
- 6 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3/4-1 citrom leve
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 1,5 tk. étkezési keményítő
- 1,5 ek. víz
Az almát megpucolom és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszelem. A vajat egy serpenyőben megfuttatom, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, a citrom levét és a fahajat. Gyakori kevergetés mellett karamellízálom a hozzávalókat, majd hozzáadom a lereszelt almát. Kevergetve puhára párolom, majd a vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítem. Már készen is vagyok, mehet hűlni.
Vaníliás krém
- 3 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 2,5 dl tej
- 2 db vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 dl Hulala vagy tejszín
A tojássárgákat a fele porcukorral, a vaníliás porcukorral, a pudingporral és egy kis tejjel simára keverjük.
A tejet a maradék porcukorral felforralom, és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatom a tojásos keveréket. Alacsony - közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett készre főzöm a krémet. Fontos, a legfeljebb közepes láng és a folyamatos keverés is, mert amúgy megsül a tojás, és oda a krém.
A kész krémet műanyag tálba öntöm, a tetejére folpackot borítok, hogy ne bőröződjön be. Így hagyom hűlni.
Amikor már majdnem kihűlt a krém a Hulalát vagy tejszínt kemény habbá verem. Ezt követően a kézi turmixszal megtámadom a krémet, és folyamatos kevergetés mellett felhabosítom és kihűtőm. Apránként, kanalanként elkezdem hozzáadagolni a habot, addig amíg egy fényes-habos krémet nem kapok.
A kihűlt tortalapot három részbe vágom (számomra ez a legnehezebb mozzanat az egész tortakészítés során). Az alsó lapot a tortatálra helyezem, és rákenem a kész krém kicsivel több, mint felét. Óvatosan ráhelyezem a második lapot, amit finoman rányomkodok az alsó krémes lapra. Finoman! Erre kerül az almatöltelék, ami annyira sűrű, hogy kanalanként halmozom a lapra, és a kanállal lapogatom szép egyenesre. A harmadik lapra és a torta oldalára kerül a maradék krém. A kész torta oldalát, tetejét darált mákkal díszítem, majd néhány órára a hűtőben parkolom, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt további 1 dl tejszínt vagy Hulalát habbá verek, és azzal díszítem a tortámat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése