2015. január 24., szombat

Almás máktorta, avagy az ország tortája - első szülinapos diszítéssel


Szeptemberben Szentendrén jártunk a barátainknál. A családban mindenki várta az utazást, és nem csak azért, mert egy kellemes hétvégét tölthettünk el a haverokkal. Emese a barátaink kislányával, Verussal akart találkozni, a férjem, azon túl, hogy gyerekkori pajtásaival sztorizgathatott a skanzenbeli kirándulást várta nagyon. Én meg tűkön ülve vártam, hogy kipróbálhassam a Szamos Cukrászda finomságait. Az utolsó három év Ország tortáit rendeltem, és szerencsére nem csalódtam. Egyik finomabb volt, mint a másik. A szabolcsi almás máktortából jutott nekem a legkevesebb, mert Csenge baba meglátta, megszerette és nagy részét meg is ette. Így nem meglepő, hogy az egy éves születésnapjára ezt a tortát sütöttem. Na persze nem a profi változatot, hanem egy kicsit könnyítettem rajta, de így is osztatlan sikert aratott a családban.

Hozzávalók (egy 20 cm átmérőjű tortához)

Tortalap
  • 7 db tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 4 dkg édes morzsa (én babapiskótát használtam)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 8 dkg alma (valamilyen savanykás fajta - én idaredet használtam) ez egy nagyobbacska almát jelent

A sütőt 200 fokra melegítem. A tortaformába (az oldalára is) sütőpapírt helyezek. 
Kimérem a cukrot és hozzákeverem a vaníliás cukrot. Ezeket félreteszem, mert a habverésnél lesz rájuk szükségem. 
A morzsához ledarálom a piskótát, majd összekeverem a mákkal, a fél citrom reszelt héjával és a megpucolt majd lereszelt almával.
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi turmixszal elkezdem habbá verni. Amikor már keményedni kezd, apránként hozzákeverem a cukrot. Mire az egész cukor a tojásokba kerül a hab gyönyörű fényes és kemény lesz. A tojáshabból 3-4 nagyobb kanálnyit a mákos keverékhez adok. Ekkor nem izgatom magam azon, hogy esetleg a keveréstől összeesik a hab, hiszen pont azért keverek egy keveset a "keményebb" hozzávalókhoz, hogy fellazítsam azokat.
Csak ezt követően adom hozzá a többi tojáshabot, amivel már óvatosan, mégis határozottan összekeverem a mákos-kekszes keveréket.
A habos-mákos keveréket a tortaformába simítom, és mehet is a sütőbe. 200 fokon bő 30-35 perc alatt sütöttem készre. Ha nagyon pirulna, menet közben fóliával védem a tetejét. Mielőtt kivenném a sütőből tűpróbával ellenőrzöm, hogy biztosan megsült-e.
A sütőből kivéve néhány percig még a formában hagyom hűlni a lapot. Mikor már meg tudom fogni, akkor a formából kivéve, rácson hagyom kihűlni, csak előtte a lapot kicsit elemelem a sütőpapírtól, hadd kapjon egy kis levegőt.

Almatöltelék

  • 40 dkg alma
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3/4-1 citrom leve
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • 1,5 tk. étkezési keményítő
  • 1,5 ek. víz

Az almát megpucolom és a reszelő nagy lyukú oldalán lereszelem. A vajat egy serpenyőben megfuttatom, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot, a citrom levét és a fahajat. Gyakori kevergetés mellett karamellízálom a hozzávalókat, majd hozzáadom a lereszelt almát. Kevergetve puhára párolom, majd a vízzel elkevert étkezési keményítővel besűrítem. Már készen is vagyok, mehet hűlni.

Vaníliás krém
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 db vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl Hulala vagy tejszín

A tojássárgákat a fele porcukorral, a vaníliás porcukorral, a pudingporral és egy kis tejjel simára keverjük. 
A tejet a maradék porcukorral felforralom, és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatom a tojásos keveréket. Alacsony - közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett készre főzöm a krémet. Fontos, a legfeljebb közepes láng és a folyamatos keverés is, mert amúgy megsül a tojás, és oda a krém.
A kész krémet műanyag tálba öntöm, a tetejére folpackot borítok, hogy ne bőröződjön be. Így hagyom hűlni. 
Amikor már majdnem kihűlt a krém a Hulalát vagy tejszínt kemény habbá verem. Ezt követően a kézi turmixszal megtámadom a krémet, és folyamatos kevergetés mellett felhabosítom és kihűtőm. Apránként, kanalanként elkezdem hozzáadagolni a habot, addig amíg egy fényes-habos krémet nem kapok.

A kihűlt tortalapot három részbe vágom (számomra ez a legnehezebb mozzanat az egész tortakészítés során). Az alsó lapot a tortatálra helyezem, és rákenem a kész krém kicsivel több, mint felét. Óvatosan ráhelyezem a második lapot, amit finoman rányomkodok az alsó krémes lapra. Finoman! Erre kerül az almatöltelék, ami annyira sűrű, hogy kanalanként halmozom a lapra, és a kanállal lapogatom szép egyenesre. A harmadik lapra és a torta oldalára kerül a maradék krém. A kész torta oldalát, tetejét darált mákkal díszítem, majd néhány órára a hűtőben parkolom, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt további 1 dl tejszínt vagy Hulalát habbá verek, és azzal díszítem a tortámat. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése