2014. október 17., péntek

Házi gesztenyepüré



Vannak olyan ételek, amiket szívesen csinálok, mert könnyűek és finomak. Vannak olyan ételek, amiket imádok és noha bonyolultabbak, mégis szívesen készítem el őket, mert megérik a fáradtságot. Na meg van egy-két fogás, amiknél mindig megígérem, hogy ezt aztán soha többé, mert finomak ugyan, de kész kín elkészíteni őket. Na ilyen a házi gesztenyepüré is. Mindig megígérem magamnak, hogy soha többé. De aztán megjön az ősz, és vele a gesztenyeszezon. Pár nap, és máris eszünkbe jut a férjemmel, hogy milyen finom is a házi gesztenyepüré. Na és ilyenkor nekiveselkedünk. Valójában nem egy bonyolult, hanem inkább időigényes finomságról van szó. A leghosszadalmasabb része a gesztenye meghámozása. Ezt persze kihagyhatjuk, ha hámozott, fagyasztott gesztenyét használunk, de az persze számunkra túl egyszerű lenne.

Hozzávalók (kb. 600 g masszához)

  • 1 kg hámozatlan gesztenye
  • 3/4 l tej
  • 150 g kristálycukor
  • 1tk. vaníliaaroma
  • 1-2 ek. rum (ha kisgyermek is eszik belőle akkor rumaroma)

A gesztenyét néhány órára (2-3) hideg vízbe áztatom. Mindig van néhány darab ami feljön a víz tetejére, ezeket kidobom mert kukacosak. A jó gesztenyéket a pocakjukon keresztbe bevágom, majd lobogva forró vízben néhány perc (kb.5) előfőzöm. Ekkor adagonként kiveszem, és még forrón (vízhólyagra, kisebb égésekre fel kell készülni) megpucolom őket. Nem csak a külső vastag, hanem a belső barnás-hártyás héjat is el kell távolítani. Ebben a férjem is mindig segít, mert négy kéz mégis csak gyorsabb, mint kettő.
A megpucolt gesztenyét feltöltöm a tejjel, megízesítem és főzni kezdem. Nagyjából 20-30 perc alatt (méretfüggő) puhára főzöm a gesztenyét. Leszűrőm, de a tejet felfogom, mert ezzel hígítom, ízesítem majd a masszámat.
A puha, szaftos gesztenyét botturmix segítségével pürésítem, ha igényli már ekkor tejjel lazítom.
Krémes, kicsit lágyabb masszára van szükségem, amit alufóliával és folpack-kal bélelt dobozba simítok.



Megvárom, amíg kihűl, ekkor késsel háromba "vágom". Persze csak finoman, hiszen még nem formázható masszáról van szó, de fagyasztás után így könnyebben fel tudom majd darabolni.
A fagyasztóban megdermesztem, majd amikor megkívánjuk (vagyis amint megfagy azonnal) tejszínhabbal tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése