2012. december 28., péntek

Libazsírban sült libamáj


A következő receptet Mautner Zsófiától lestem el. Történetet nem tudok köríteni hozzá, mert most először készítettem. Tény viszont, hogy a család apraja - nagyja is oda volt érte.

Hozzávalók (előétel kb. 13 személy részére)
  • 1 kg libamáj
  • 1 l tej
  • 400 g libazsír
  • 1 közepes fej hagyma
  • 8 - 10 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika

A májat lehártyázom és a vastag ereket eltávolítom belőle. Ehhez a máj közepén található eret (a kisebbik és nagyobbik darab között helyezkedik el) megfogom, és addig húzom, amíg ki nem jön a májból.
A megtisztított májat egy mély tálba teszem, ráöntöm a tejet és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap a májat papírtörlőre helyezem, és óvatosan szárazra törlöm. Nagyjából 20 percig állni hagyom, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Egy vastag falú, megfelelő méretű lábosban, magas hőmérsékleten megmelegítem a libazsírt. Szűrőlapát segítségével belehelyezem a májat úgy, hogy a domború fele felfelé legyen. Hozzá dobom a megpucolt és megfelezet hagymát, és a pucolatlan fokhagymát. Közepes lángon, fedő alatt pontosan 7 percig sütöm. A 7 perc letelte után szűrőlapát és fakanál segítségével óvatosan, de határozottan megfordítom a májat. Immár erős lángon, fedő nélkül további 7 percig sütöm.
Közben egy nagy vagy több kicsi hőálló edény alját megsózom és finoman bepaprikázom.
A sütési idő letelte után a májat deszkára helyezem. Amennyiben nagy tálat használok, egyből mehet abba. Kis hőálló edénykék esetén átlósan felszelem a májat, és a szeleteket helyezem a tálkákba.
A májra szűrőm a forró zsírt úgy, hogy teljesen ellepje. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd a hűtőben hagyom megdermedni a zsírt.
Fogyasztás előtt 1-2 perccel veszem csak újra elő. Ropogós kenyérrel, szeletelt lilahagymával kínálom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése