Oldalak

2014. október 17., péntek

Házi gesztenyepüré



Vannak olyan ételek, amiket szívesen csinálok, mert könnyűek és finomak. Vannak olyan ételek, amiket imádok és noha bonyolultabbak, mégis szívesen készítem el őket, mert megérik a fáradtságot. Na meg van egy-két fogás, amiknél mindig megígérem, hogy ezt aztán soha többé, mert finomak ugyan, de kész kín elkészíteni őket. Na ilyen a házi gesztenyepüré is. Mindig megígérem magamnak, hogy soha többé. De aztán megjön az ősz, és vele a gesztenyeszezon. Pár nap, és máris eszünkbe jut a férjemmel, hogy milyen finom is a házi gesztenyepüré. Na és ilyenkor nekiveselkedünk. Valójában nem egy bonyolult, hanem inkább időigényes finomságról van szó. A leghosszadalmasabb része a gesztenye meghámozása. Ezt persze kihagyhatjuk, ha hámozott, fagyasztott gesztenyét használunk, de az persze számunkra túl egyszerű lenne.

Hozzávalók (kb. 600 g masszához)

  • 1 kg hámozatlan gesztenye
  • 3/4 l tej
  • 150 g kristálycukor
  • 1tk. vaníliaaroma
  • 1-2 ek. rum (ha kisgyermek is eszik belőle akkor rumaroma)

A gesztenyét néhány órára (2-3) hideg vízbe áztatom. Mindig van néhány darab ami feljön a víz tetejére, ezeket kidobom mert kukacosak. A jó gesztenyéket a pocakjukon keresztbe bevágom, majd lobogva forró vízben néhány perc (kb.5) előfőzöm. Ekkor adagonként kiveszem, és még forrón (vízhólyagra, kisebb égésekre fel kell készülni) megpucolom őket. Nem csak a külső vastag, hanem a belső barnás-hártyás héjat is el kell távolítani. Ebben a férjem is mindig segít, mert négy kéz mégis csak gyorsabb, mint kettő.
A megpucolt gesztenyét feltöltöm a tejjel, megízesítem és főzni kezdem. Nagyjából 20-30 perc alatt (méretfüggő) puhára főzöm a gesztenyét. Leszűrőm, de a tejet felfogom, mert ezzel hígítom, ízesítem majd a masszámat.
A puha, szaftos gesztenyét botturmix segítségével pürésítem, ha igényli már ekkor tejjel lazítom.
Krémes, kicsit lágyabb masszára van szükségem, amit alufóliával és folpack-kal bélelt dobozba simítok.



Megvárom, amíg kihűl, ekkor késsel háromba "vágom". Persze csak finoman, hiszen még nem formázható masszáról van szó, de fagyasztás után így könnyebben fel tudom majd darabolni.
A fagyasztóban megdermesztem, majd amikor megkívánjuk (vagyis amint megfagy azonnal) tejszínhabbal tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése