2015. február 1., vasárnap

Rakott karfiol


Nem először állok neki ennek a receptnek. Túl sok mindent szeretnék írni hozzá-róla, és ez teljesen összezavarja a gondolataimat. Olyan ez, mint amikor a "sok bába között elvész a gyerek". Nálam a sok-sok gondolat között, elvész az ihlet. Így végül arra jutottam, hogy nem írok körítést, csak annyit, hogy érdemes ezt a fogást is kipróbálni, mert finom. És mert két napig is nyugodtan ehetjük, mert minél jobban összeérnek az ízek, annál jobb. És mert ha a tejfölt joghurttal helyettesítjük még diétás fogásnak is tökéletes. Cifrázzam még? Inkább nem teszem, hanem nekiveselkedek a receptnek.

Hozzávaló (4 bőséges adaghoz)

  • 80 dkg darált disznóhús
  • 3-4 ek. olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 húsleveskocka
  • 1 tk. morzsolt majoránna
  • 2 bőséges csipet oregánó
  • 2,5 dl víz
  • 1,2 kg karfiolrózsa
  • 450 g tejföl + 2 doboz natúr joghurt (de használhatunk csak tejfölt is, de én így jobban szeretem, mert hígabb lesz, könnyebb vele dolgozni.)
  • 10 dkg reszelt sajt (vagy 5-6 szelet sajt)
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • további 4-5 ek. étolaj

A 3-4 evőkanálnyi olajat egy lábosban öntöm. Amikor már jó meleg, hozzáadom a darált húst, és néha megkeverve fehéredésig "pirítom". Ekkor jöhetnek a fűszerek (a sóval bánjunk óvatosan, mert a leveskocka is sósít - inkább sózzunk utána), és a 2,5 dl meleg víz. Az egészet jól összekeverem, és fedő alatt magas lángon felforralom. Amikor már forr, kicsit visszaveszem a lángot és jó 30 percig párolom a húst. Az idő letelte után leveszem a fedőt, és zsírjára sütöm a húst, ami nagyjából további 20 percet jelent. Ha nem lennének a kicsik valószínű kevesebb idővel is beérném, de így jó puhára párolom a húst, hogy ők is gond nélkül meg tudják enni.
Miközben a darált hús rotyog egy mély lábosba vizet öntök. Bőséggel megsózom, és forrni teszem. Amikor már lobogva forr jöhet a karfiol, amit puhára főzök. Nem al dentére, hanem puhára. Én nem vagyok híve a "harsogjon a fogunk alatt a zöldségnek", de aki úgy szereti, főzze ropogósra.

Előveszek egy mély jénai tálat. Kevés olajat löttyintek az aljába, és jöhet a puhára főt karfiol fele. Villával finoman megnyomkodom. Nem pépesítem teljesen össze, csak arra törekszek, hogy nagyjából egyforma magasan legyen a karfiol a tálban. Erre szórok két evőkanál zsemlemorzsát, majd jöhet a joghurttal elkevert tejföl kicsivel kevesebb, mint fele. Most jöhet a puha darált hús, a maradék karfiol - villával ezt a réteget is kissé megnyomkodom, és 2 evőkanál morzsa. Erre további 4-5 evőkanálnyi olajat locsolok, mert csakúgy, mint a rakott krumpli, ez a fogás is úgy finom, ha nem száraz. Következik a reszelt sajt vagy a sajtszeletek, attól függ mit használunk, és erre kerül a tejföl.
Szépen elsimítom, és mehet is a hideg sütőbe. 200 fokra állítom, és addig sütöm, amíg a teteje pirulni nem kezd. 
Amikor nem jénait, hanem tepsit vagy fül nélküli lábost használok, akkor 200 fokra előmelegített sütőbe kerül az összekészített ételem. De a jénait nem szívesen teszem forró sütőbe, mert mindig attól félek, hogy elreped a tálam.