2014. november 1., szombat

Majonézes krumplisaláta


Igen! Igen! Igen! Végre újra ehetek. Hatalmas és örök kedvencem ez a krumplisaláta, amit anyukámtól tanultam, de már három és fél éve nem ettem. Ennek oka az őszinte ragaszkodásom a házi majonézhez, ami ugye nyers tojásból készül. Csak hát terhesen és szoptatás alatt, na meg 40 fokos nyári melegben még úgy sem vállaltam be a nyers tojásos ételeket, hogy 100%-ig megbízok a "tojás-szállítómban".
Most hétvégén viszont újra eljött az én időm. Vagy inkább a krumplisaláta ideje? Vagy mindkettőnké?
A saláta minden esetre elkészült, én meg ettem belőle ebédre, vacsorára, reggelire és még egy ebédre.
Utána meg szomorúan nézegettem az üres tálat, de azért annyira nem keseredtem el, mert hát mostantól már szabad az út a majonézes krumplisaláta előtt.

Hozzávalók

  • kb. 1,5 kg burgonya (én a szép sárga héjú fajtát szeretem)
  • 2 közepes vagy egy nagy fej hagyma (de ez ízlés szerint változtatható)
  • 3 db nagyobb savanyú vagy kovászos vagy sós lében eltett uborka 
  • 3 tojássárgája
  • 2 tk. mustár
  • 1/2 - 3/4 doboz tejföl (kb. 100 g)
  • kb. 2,5-3dl olaj
  • só, bors

A krumplit megmosom, és héjastól puhára főzöm. Miután megfőtt megpucolom és mielőtt felkockáznám vagy felkarikáznám kicsit hűlni hagyom.
Közben az uborkát kicsi kockákra vágom és elkészítem a házi majonézt is.
Ehhez a tojássárgákhoz adok 1 tk. mustárt, majd jöhet az olaj, amit nagyon óvatosan, cseppenként vagy vékony sugárban adagolva, a tojásokkal folytonosan keverve elkészítem a házi majonézemet. Az elején 5-10 másodpercenként megszakítom az olajcsurgatást, és csak akkor folytatom az adagolást, ha a tojássárgák már felvették az előzőleg hozzáadott olajat. Én általában kézi turmixot használok, mert azzal egyenletes sebességgel tudok dolgozni, na meg persze sokkal gyorsabb is, mint a jó öreg fakanál. A majonéz akkor kész, ha szép kemény, fényes, és többszöröse a kezdeti mennyiségnek.
Fontos, hogy a tojások megbízható helyről legyenek, felhasználás előtt jól meg legyenek mosva, és a hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek. 
Amikor már kész a majonéz, további 1 teáskanál mustárral, a tejföllel és sóval, borssal ízesítem. Nem baj, ha kicsit sósabb lesz, mert a krumpli úgyis felveszi a sót, és finomít az ízeken.
Eddigre már a krumpli is használhatóvá válik. Megtisztítom, felvágom és egy mély tálba halmozom. Hozzáadom a felaprított uborkát, a vékonyan felszeletelt hagymát (erről sem szabad megfeledkezni, de én mindig utolsó pillanatban adom a krumplihoz, hogy ne büdösödjön meg. A hozzávalókat sózom, borsozom - nem elfeledve, hogy a majonéz is ízesített, illetve további kb. 1/4 dl olajat is rá locsolok, mert abban a fűszerek is oldódnak, és a krumplinál nagyon fontos, hogy ne legyen száraz.
Már csak annyi a dolgom, hogy a hozzávalókhoz adjam a majonézt, jól összekeverjem és lehűtsem. 
Ennek a salátának határozottan jót tesz, ha néhány órát, vagy akár egy egész éjszakát csücsül a hűtőben.
Magában is nagyon finom, de hideg sültekhez isteni.