2012. október 30., kedd

Tepertős pogácsa


Néhány évvel ezelőtt kitaláltam, hogy a téli időszakban minden héten pogácsát sütök. Persze nem mindig ugyanazt, hanem újabb és újabb recepteket próbálok ki, amíg megtalálom a számunkra megfelelőt. Olyat, ami nem csak melegen finom, hanem másnap is puha, omlós. Aztán a gondolatot elmosta a munka és az állandó rohanás. Az elmúlt hetekben két különbözőt is sütöttem, ezért arra gondoltam, hogy itt az idő megvalósítani az elképzelésemet. A tegnapi próbálkozásom, Limara "Sajtos pogácsája" frissen nagyon finom volt.
Tepertőset is sütöttem, nem most először, hiszen én nagyon szeretem, de bevallom eddig nem sokszor ettem finomat. Különböző recepteket kipróbáltam már, de mindig csalódnom kellett. Aztán eszembe jutott a "klasszikus" Horváth Ilona szakácskönyv. A végeredmény nem csak az én, hanem az egész család tetszését elnyerte.

Hozzávalók (kb. 50 db pogácsához)
  • 500 g liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 ek. bor
  • 35 dkg darált tepertő
  • 15 dkg vaj vagy margarin (én Rámát használtam)
  • 1 dl langyos tej
  • 1 ek. só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 tojás a pogácsák tetejére

Első lépésként a tepertőt a késes robotgéppel pépesítem. A tejet a kenyérsütő táljába öntöm, majd belemorzsolom az élesztőt. Közben a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, borsot és jól összekeverem. Belekockázom a hideg margarint, majd kézzel jól elmorzsolom a liszttel. A bort és a tejfölt a felfuttatott élesztőhöz öntöm, majd ráborítom a margarinos vajat. Amíg a gép közepesen kemény tésztát dagaszt, előkészítem a sodrófát és a nyújtódeszkát.
A tésztát lisztezett deszkán vékony téglalappá nyújtom, majd rákenem a tepertőkrémet. Szorosan feltekerem, mint egy rétest. Sodrófával kicsit meglapítom, majd a két végét középre hajtom. Leborítom egy nagy tállal, és 30 percig kelni hagyom. Ezt követően lisztezett deszkán újra kinyújtom, feltekerem, meglapogatom, a végeket behajtogatom, és lefedve 30 percig kelesztem. A tésztát összesen háromszor nyújtjuk ki, 30 perces pihentetéssel.
Végül a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, éles késsel berácsozom, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Én most kb. 3 cm átmérőjűt használtam. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, tetejüket felvert tojással megkenem. További kelesztés nélkül élénk - 200 fokos - sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm. Fontos, hogy gyorsan süljenek a pogácsák, mert a lassú tűztől kiszáradnak.

2012. október 24., szerda

Tejfölös sült nyúl


Amikor kilenc évvel ezelőtt megismerkedtem a férjemmel, ő a barátaival már visszatérő vendég volt Cseszneken, a Kovács családnál. Pali és Erzsi csatlakozott a "Falusi turizmus" mozgalomhoz, és egy aranyos kis vendégházat üzemeltetnek a Bakonyban.A téli hónapokban minden évben két alkalommal is visszajárunk hozzájuk, egyszer barátokkal, egyszer a családdal. A borkóstolás, lovaglás, szánkózás mellett lehetőség van a háziasszony remek főztjét is megkóstolni. Természetesen szigorúan csak háztáji állatok kerülnek az asztalra. A tavalyi év újdonsága a nyúl, ami a férjem nagy kedvence. Egyből jeleztük is Palinak, hogy vágáskor mi mindig igényt tartanánk néhány példányra. Most hétvégén a sógoromék Cseszneken jártak, és velük együtt, az elmaradhatatlan nyúl is megérkezett. A következő recept egy régi családi kedvenc. Mi köret nélkül, finom friss kenyérrel és fokhagymás olajjal esszük.

Hozzávalók
  • 1 konyhakész nyúl (kb. 1,5-1,8 kg)
  • 10-15 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 ek. tejföl
  • 0,5 dl olaj
  • bors
  • izsop (opcionális)

A sütőt 200 fokra előmelegítem, és előkészítek egy akkora tepsit, amiben a nyúl kényelmesen elfér. A szalonnát kis cikkekre vágom, akkorákra, hogy könnyen meg tudjam tűzdelni vele a nyulat.
A nyulat lehártyázom, megmosom és megszárítom. Éles késsel megszurkálom úgy, hogy a hátramaradó lyukakba 1-1 darab szalonnát tudjak nyomni. Jó mélyre kell nyomni, hogy a finom füstős íz jól átjárja a húst. A szárazra törölt nyulat sózom, borsózom és már mehet is a tepsibe, amibe előzőleg kevés olajat (1-2 ek.) löttyintettem. A húsra is öntök némi olajat, úgy három evőkanálnyit. A tepsibe teszem a megpucolt vöröshagymát, hozzáöntök úgy 1-1,5dl vizet. Már csak annyi van hátra, hogy a tepsit alufóliával lefedjem, és mehet is a sütőbe. Csak addig hagyom 200 fokon, amíg sercegni nem kezd, utána visszaveszem 180 fokra. Kb. 35-40 percig sütöm, közben a tejfölt összekeverem a nagyjából fél deci olajjal.
Ha valaki szeretné kipróbálni a fokhagymás olajat is hozzá, akkor most jött el az ideje az elkészítésének. Két egész fej fokhagymát (ha jó nagy, akkor elég egy is) fokhagymanyomóval pohárba nyomok. Kb. 1 mokkáskanál sóval megsózom, és felöntöm úgy 1 dl olajjal. Állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek.
Amikor a 40 perc letelik, a nyulat kiveszem a sütőből, és ügyelve a kicsapó gőzre óvatosan leveszem róla a fóliát. Két villa vagy kanál segítségével megfordítom a nyulat, hogy a másik oldalát is érje a finom szaft. A szabadon lévő felére pötyögtetem a tejfölös kence felét, majd kenőecsettel szépen elsimítom rajta. Miután az alufólia visszakerül a tepsire, megy vissza az egész további 35-40 percre a sütőbe. Lehet, hogy a mai modern konyha követői elszörnyülködnek azon, hogy egy vékonyka kis nyulat ennyi ideig sütök, de mi azt szeretjük, ha a hús finom puha, omlós. A megfelelő mennyiségű szaft és a tejföl gondoskodik arról, hogy ne száradjon ki a sült.
Utolsó lépések, ha már a húsba szúrt villa könnyedén kihúzható: a sütőt 230 fokra tekerem, a fóliát eltávolítom a tepsiről. A maradék tejfölt is szépen elsimítom a húson és gyönyörű pirosra sütöm az egészet. Ehhez már csak néhány perc szükséges.

2012. október 19., péntek

Villám mákos guba


Ma maradék volt ebédre, ezért úgy gondoltam, hogy legalább desszertnek összeütök valami finomat. A spájzban találtam kiflit tegnapról és még egy kis mákot a múltkori sütésből. Egyből adta magát, hogy mákos gubát csinálok. Mivel mindenből csak egy kicsi volt itthon, csak kétszemélyes adag készült, de felszorozva máris megvan a recept egy kiadós desszerthez az ünnepi asztalra.

Hozzávalók (2 fő részére)
  • 2 db másnapos kifli (kb. 110 g)
  • 35 g mák
  • 20 g porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 15 g porcukor
  • 1 db vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 10 g vaj
  • kevés méz

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Kivajazok 2 db, 10 cm átmérőjű felfújtformát.
A mákot összekeverem a 20 g porcukorral és a citrom reszelt héjával. Mérőkancsóba öntöm a tejszínt, tejet, porcukrot, vaníliás cukrot és a tojássárgáját. Kézi habverővel simára keverem. A kifliket felkarikázom, és már jöhet is az összeállítás.
A formákba tömködöm a kiflikarikák felét. Megszórom 2-2 evőkanál mákos keverékkel, majd rácsorgatok 1-1 teáskanál mézet. Mindkét formába öntök némi tejes keveréket is, úgy 2-2 evőkanálnyit. Jöhet a maradék kifli, majd a mákból ami maradt (nagyjából 2-2 evőkanál), a tejes keverék és újra 1-1 teáskanál méz. Kézzel kicsit lenyomogatom a megemelkedett kifliket, és rádarabolom a vajat.
A formákat alufóliával bélelt tepsibe helyezem (így spórolok a mosogatással, hiszen ha valami kifolyna a formákból, a tepsi nem lesz koszos) és nagyjából 15 perc alatt készre sütöm a mákos gubát.
A felső réteg kifli gyönyörű piros, ropogós, míg a forma belsejében lévő krémesen puha.


Mákos-citromos keksz


Szigorúan mákimádóknak ajánlom ezt a kekszet. Én a férjemnek és édesapámnak készítettem, hiszen ők állandó és örök "szerelemben" égnek a mák iránt. Elkészítése egyszerű, jól záródó dobozban hosszan eláll. Sőt, az a jó, ha hagyjuk néhány napot
állni, mert akkor a citrom és a mák íze fantasztikusan összeérik.

Hozzávalók (kb.40-50 darabhoz)
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg mák
  • csipet só
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 2 nagy citrom reszelt héja
  • 20 dkg hideg vaj
  • 2 tojássárgája (vagy 1 tojás)

A száraz hozzávalókat és a citromok reszelt héját a késes robotgépbe szórom, és egyet-kettőt forgatok rajta. Jöhet a kockára vágott hideg vaj, amivel addig járatom a gépet, míg morzsás állagot nem kapok. Hozzáadom a hideg tojássárgákat vagy az 1db hideg tojást, és készre dolgoztatom a masszát. Elég néhány fordulat. A tésztát alufóliára borítom, ruddá-hengerré-téglatestté (amihez éppen kedvem van) formálom. Igyekszem gyorsan és hideg kézzel dolgozni, hogy a vaj nehogy megolvadjon. Az alufóliába burkolt tésztát néhány órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe teszem.
Amikor eljön a sütés ideje a sütőt 180 fokra melegítem.
A hideg tésztát éles késsel kb. fél centi szélesen felszelem (mindig csak annyit, amennyi éppen sülni fog) majd 10-12 perc alatt készre sütöm, de érdemes néha rájuk nézni, nehogy túlpiruljanak.

2012. október 16., kedd

Szódabikarbónás pogácsa baconnel és parmezánnal


Ebéd után lefektettem Emesét, és arra gondoltam, hogy nekem most azonnal sütnöm kell valamit. Na de mit? Ismerve kislányom alvási szokásait, biztos voltam abban, hogy 40 percnél több időm nem lesz a sütire. Édeset nem akartam, mert ma reggel fogyott el az almás pite, és már tervbe vettem az aranygaluskát és a mézeskalácsot a hétre. Na de sósból se szerettem volna túl bonyolultat, mert a férjem már benyújtotta az igényét Stahl Judit olajbogyós kiflijére, azzal szöszölhetek majd kedvemre. Bekukkantottam a hűtőbe, ahol szemet szúrt a bacon és a parmezán. Egyből beugrott Rachel Allen szódabikarbónás pogácsája, ami gyors, egyszerű és persze finom is.

Hozzávalók
  • 450 g liszt
  • ½ tk. só
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 400 ml író
  • 100 g bacon
  • 50 g parmezán + kevés a tetejére

Íróm elég ritkán (szinte soha) van itthon, így 2/3-1/3 arányban natúr Activiát szoktam hideg vízzel összekeverni.
A sütőt 230 fokra melegítem.
A szeletelt bacont falatnyi darabokra vágom, és serpenyőben közepes lángon ropogósra pirítom.
A száraz hozzávalókat egy tálba mérem, kézzel jól összekeverem. Amint a bacon kihűl, a lisztes keverékhez forgatom, és a közepébe egy mélyedést csinálok. Oda öntöm az "író" jelentős részét, majd négy ujjammal (mintha egy négyágú villa lenne) fokozatosan belekeverem a lisztet. Ha szükséges, öntök még hozzá írót. A tészta nagyon hamar összeáll - puha kell legyen, de nem ragacsos.
Ekkor lisztezett deszkára borítom, cipót formálok belőle. Nagyjából 1,5 cm vastag lappá nyújtom, majd tetszés szerinti, lisztbe mártott formával kiszaggatom. (Én most 3cm átmérőjű pogácsaszaggatót használtam.) A vágási hulladékot gyors mozdulatokkal összegyúrom, és újabb pogácsákat szaggatok belőle.
A pogácsákat egymástól kb. 1,5 cm-re tapadásmentes tepsibe teszem, tetejüket a maradék íróval vékonyan megkenem, és kevés reszelt parmezánnal megszórom.
A meleg sütő középső rácsán 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütöm. 10 perc után érdemes ránézni, ha nagyon pirulna, vegyük vissza a sütőt 200 fokra.
A pogácsák akkor sültek meg, ha az aljuk ütögetésre kongó hangot adnak.
Rácson hagyom kihűlni őket. Csak hidegen fogyasszuk, mert amúgy érződik a szódabikarbóna íze.



2012. október 13., szombat

Almás sütemény keresztanyától


Ezt a receptet Tuci keresztanyámtól lestem el, és bevallom ez a kedvenc almás süteményem. Nem csak azért, mert gyors - már amennyire egy almás süti gyors lehet - hanem azért is, mert nagyon finom, szaftos. Az almát nem kell hozzá megpucolni, csak lereszelni, és nem kell tésztát gyúrni, sodorni. A "tésztához" valót bögrével kell kimérni, de segítségként megmértem, hogy az én bögrémbe mennyi hozzávaló fér.

Hozzávalók (36x26-os tepsihez)
  • 1 bögre búzadara (240g)
  • 1 bögre liszt (200g)
  • 1 bögre cukor (270g)
  • 1 kk. sütőpor
  • 250 g vaj vagy margarin (én Rámát használok)
  • 2,5 kg alma
  • őrölt fahéj

A vajat vagy margarint a fagyasztóba suvasztom, a sütőt 180 fokra melegítem.
A száraz hozzávalókat (kivéve a fahéj) egy nagy tálba mérem, és jól összekeverem.
Az almát megmosom és gyorsan lereszelem, alighanem ez a leghosszabb ideig tartó munkafolyamat, leszámítva persze a sütést.
A jó hidegre hűlt margarinból nagyjából 170g-ot a reszelő nagy lyukú oldalán a tepsibe reszelek. A száraz hozzávalókból úgy 400g-ot egyenletesen a margarinra szórok. Ezt követi a reszelt alma fele, aminek a levét nem nyomom ki. Az almára mehet az őrölt fahéj, ízlés szerint. Én nem szerénykedek vele, mert mi nagyon szeretjük az alma-fahéj kombinációt.
Jöhet a száraz hozzávalókból annyi, hogy mindössze 5 evőkanálnyi maradjon a sütink tetejére. Ezt egyenletesen az almára szórom, majd 60g hideg margarint reszelek rá. Rásimítom a maradék almát, és megszórom fahéjjal. Rákanalazom a maradék lisztes keveréket, majd jöhet a maradék margarin is. Én ezt már nem is reszelem, hanem kézzel egyszerűen a süti tetejére csipkedem. Ha reszelném, több maradna a reszelőn, mint amennyi a sütire jutna.
Mehet a forró sütőbe, ahol nagyjából 70 perc alatt (tűpróbáig) szép barnára sütöm. Ha esetleg nagyon pirulna a teteje, fóliával védem.
A tepsiben hagyom kihűlni, és csak utána szelem fel. Hűtőben, jól záródó dobozban hosszan eltartható.

2012. október 3., szerda

Sült lazac


Tegnap Emese nyűgös volt, ezért valami egyszerűt terveztem ebédre. Olyat, amivel gyorsan végzek, és utána mehet a játék. Sült lazac lett volna kenyérrel. Aztán édesanyám rám telefonált, hogy valószínű kiugrik hozzánk babázni. Gyorsan előkaptam még egy adag lazacot a fagyasztóból, és agyalni kezdtem a köreten is. Valami nem túl erőteljes, de nem is teljesen semleges ízű köreten gondolkoztam, így jutottam el a brokkolis krumplipüréhez. Végül anya nem tudott jönni (meg is látszik, mert miközben Emesét szórakoztattam a brokkoli túlfőtt, a püré, pedig túl híg lett), de ettől függetlenül az ebéd nagyon finomra sikeredett. Anyukám, miről maradtál le:)

A lazac elkészítése igen egyszerű, a nővérkémtől tanultam. Friss vagy fagyasztott lazacból is tökéletes.

Hozzávalók
  • fejenként 2 db lazac szelet (lehetőség szerint 1,5-2 ujjnyi vastag szeletek)
  • bors
  • vaj

A halat, ha frissen veszem, gyorsan megszabadítom a bőrétől és a szálkáktól. Utóbbi igen egyszerű, a rostokkal ellentétes irányban végigsimítok a lazacon, és egyből érezni lehet a szálkákat. Azokat kézzel vagy húscsipesszel kihúzom, nincsen sok, mindössze pár darab.
A fagyasztott lazacnál nincs ilyen gondom, mert már eleve konyhakészen fagyasztom le, de szerintem a bolti fagyasztott is konyhakész állapotban van. Nem szeretem mikróban kiolvasztani. Inkább kiveszem időben, vagy meleg vizet engedek rá.
A halat megmosom, és szitába téve hagyom lecsöpögni.

A sütőt 250 fokra (az enyém nem légkeveréses) előmelegítem, egy tepsibe sütőpapírt helyezek.

Amikor a sütő eléri a kívánt hőfokot a lazacszeleteket megsózom, megborsózom, majd a tepsibe rakosgatom. Mindegyik szeletre mogyorónyi vajat helyezek. Mehetnek a sütő középső rácsára, ahol 15-20 perc alatt gyönyörű rózsaszínre sülnek. Tovább nem szabad hagyni, mert a lazac kiszárad, és akkor akár cipőtalpat is rágcsálhatnánk a drága hal helyett.

Amennyiben vékonyabb lazacszeleteket sikerül venni, rövidebb ideig tart a sütés is.

Brokkolis krumplipüré

Nem tudom eldönteni, hogy ezt a receptet Emese baba brokkolis krumplifőzeléke vagy az ír colcannon ihlette-e. Alighanem mindkettő közrejátszott a próbálkozásomhoz, hiszen a colcannonról nemrég olvastam, míg a picurkánknak hetente legalább egyszer kell brokkolis főzeléket főznöm, annyira szereti.

Hozzávalók (2 jó étvágyú felnőtt részére)
  • 400 g hámozott, felkockázott krumpli
  • 150 g brokkoli
  • 30 g vaj
  • 1-2 dl tej

A megtisztított brokkolit sós vízben megfőzöm, majd szűrőbe téve lecsepegtetem.
A meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben puhára főzöm. Több helyen ettem már krumplipürét héjában főtt krumpliból, de az nem az igazi. Aki teheti, pucolja meg a krumplit főzés előtt. Sokkal krémesebb lesz így az ételünk, a krumplit pedig könnyebben, jobban lehet pürésíteni.
A megfőtt krumpliról leöntöm a vizet, majd rászórom a felkockázott vajat. Krumplinyomóval jól átnyomom, közben kicsi tejjel lazítom. Addig nyomkodom a krumplinyomóval (vagy botmixerrel), amíg el nem tűnnek a krumpli csomók, és csak a finom puha püré nem marad. Ekkor fakanálra (eléggé fárasztó) vagy kézi turmixra váltok, és tovább adagolva a tejet krémesre keverem a krumplipürét. Közben bele-bele kóstolok, hogy kell-e még bele vaj, só vagy esetleg tej.
A krumplipüré kanállal adagolható, de ugyanakkor selymesen krémes állagú kell legyen.
A megfőtt, lecsepegtetett brokkolit villával kicsit megnyomkodom, majd a krumplihoz keverem.

Sült lazaccal vagy éppen erőteljesebb húsételekkel, például kolbász vagy fasírt, tudom elképzelni.